Кой има по-силно обоняние - котката или кучето

котка в близък план Снимка: iStock

Ч есто сравняваме котките с кучетата, тъй като това са най-популярните домашни любимци в цял свят. Но има някои неща, които котките „правят по-добре“ от кучетата и обратното. Разглеждайки сетивата, може да се изненадате, че противно на общоприетото схващане обонянието на котката е по-силно от това на кучето.

Котката има до 200 милиона обонятелни рецептори в носа си, което е повече от хората (ние имаме само 6 милиона). Кучетата, за сравнение, имат средно 100 милиона.

Котките са хищници, които доминират на върха на хранителните си вериги. Проследяването на аромата е едно от най-смъртоносните им оръжия и те ще преследват плячката си с часове в естествените си местообитания. Поради това котката трябва да има добро обоняние, което да комбинира с другите си сетива за намиране на храна, за да има успех в преследването.

Какво прави котешкото обоняние толкова добро?

котка в близък планСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Наличието на няколко обонятелни рецептора не е единственият компонент на доброто обоняние. Размерът на обонятелния епител (където се носят ароматите) и допълнителните елементи като реакцията на Флемен и вомероназалния орган също играят роля за обонянието на котката толкова добро.

  • Вомероназален орган

Вомероназалният орган (или органът на Якобсон) се намира на „покрива“ на устата на котката и е основният орган, който котката използва за откриване на феромони. Този орган представлява път към мозъка на котката, тъй като предава информацията точно до него. Миризмите се поемат в носа и устата и се „избутват“ нагоре във вомероназалния орган от езика на котката.

  • Отговор на Флеман

Ако сте виждали котка да спира с ниско наведена глава до земята, нащрек очи и наострени напред уши, но с отворена уста (и дори провиснал език), вие сте виждали реакцията на Флеман. Това е определен набор от действия, които помагат на котка (и много други животни) да „изтеглят“ миризмата в носната си кухина и вомероназалния орган, за да могат да я анализират.

Котките използват това, за да идентифицират предимно феромони, които не могат да бъдат уловени от техните нормални обонятелни сензори.

Кое е най-силното сетиво на котката?

Може би няма да се изненадате, че обонянието на котките е едно от най-силните сетива. И все пак, те използват и други инструменти.

Котките също силно разчитат на мустаците си в ежедневието. Мустаците са цели органи, които котките използват, за да обхванат околната среда. Те ги използват, за да преценят ширината на пролуките и да открият малки промени във въздушното налягане, за да усетят плячка.

Слухът на котката е много по-добър от този на човека, тъй като те също разчитат на това, за да чуват предимно високи шумове, когато ловуват и общуват.

котка в близък планСнимка: iStock

Котките имат специална клапа на ушите си, наречена клапа на Хънтър, за която се предполага, че се използва в тандем с формата на конуса на ухото за насочване на по-високи звуци към ушите им, като им помага да чуват по-лесно високите звуци на плячката си. Котките имат слухов обхват между 45 Hz до 64 Hz (обхватът на човека е 20 Hz до 20 kHz), което е около 1,6 октави над човешкия диапазон и една октава над този на кучето.

Имат ли кучетата сетива, които са по-силни от тези на котките?

Кучетата (и хората) всъщност имат усещане, което е по-добро от котешкото, и това е вкусът. Вкусът е важен за всички животни, тъй като той може да покаже дали дадена храна е добра или не.

Що се отнася до храната обаче, котките разчитат много повече на обонянието си, за да ги изкушат да ядат, а не на вкуса.

Една котка има средно само 473 вкусови рецептора, което в сравнение с човешките е малко. Хората имат около 8000 вкусови рецептора, а кучетата имат 1700.

Котките обикновено имат повече обонятелни рецептори от кучетата, което означава, че имат по-силно обоняние. Въпреки това котките силно отстъпват на кучетата по отношение на вкуса. И все пак мъркащите животни са въоръжени с други работещи сетива като слух, зрение и мустаци, за да ловуват плячка и да се ориентират в света.

Вижте още:

Защо котката ми се взира в нищото?

10 неща, които правите, а котката ви мрази - част 1

Кои вкусове разпознават котките

Виж още