Колко често трябва да водим котката на ветеринар

котка при ветеринар Снимка: iStock

Е дин от най-добрите начини да обичате котето си е да му осигурявате редовни ветеринарни грижи. Но каква е дефиницията на „редовно“?

За съжаление съществува мнение, че котките не се нуждаят от ветеринарни грижи толкова често, колкото кучетата. Това може да е вярно, но проблемът е, че често се неглижира здравето на котките, а те могат да имат нужда от ветеринар много по-често отколкото си мислите.

Ветеринарни грижи за малкото коте

Новите родители на котки трябва да насрочат среща с ветеринарен лекар скоро след осиновяването. Това ще даде възможност на вас и избрания от вас ветеринарен лекар да обсъдите необходимия график за ваксиниране и кастриране през първата година на вашето коте. Освен това ветеринарният лекар ще може да започне воденето на медицинско досие, в което ще се проследява съответната медицинска история на котето, заедно с друга информация (като например начина на наддаване на тегло).

котка при ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Повечето ветеринарни лекари започват да ваксинират котето на възраст над 6-8 седмици и е в добро здраве. Отбиването е стресов момент за организма на котето и много заболявания могат да се проявят в рамките на 1-2 седмици след отбиването. Ето защо това изчакване по същество има за цел да се увери, че котето ви наистина е здраво (болните котенца обикновено не могат да бъдат ваксинирани).

В допълнение към ваксинациите ветеринарният лекар ще ви помогне да формулирате подходяща за вашето коте схема за борба с вътрешните и външните паразити. Тези редовни процедури имат за цел да гарантират, че вашето коте е свободно от чревни глисти, акари, бълхи и други паразити.

Повечето котки също така се кастрират през първата година от живота им, за да се предотвратят бременност и нежелано поведение, свързано с котешкото чифтосване (силно мяукане, маркиране с урина, бягство и т.н.). Подходящо навреме извършената процедура по кастриране или обезпаразитяване също така осигурява по-добра защита срещу някои болести и неразположения, които могат да се появят на по-късен етап от живота.

Ветеринарни грижи за пораснали котки

Порасналите котки (след навършване на една година) обикновено включват ежегодни посещения при ветеринарен лекар за иначе здрави котки, за да се гарантира, че те наистина са здрави, и за да се постави годишната ваксина. Повечето ветеринарни лекари препоръчват при това посещение да се извърши и процедура за почистване на зъбите, както и изследване на кръвта и урината, за да има данни за здравословното състояние на котката.

котка при ветеринарСнимка: iStock

Ветеринарни грижи за възрастни котки

Посещенията при ветеринарния лекар за възрастни котки обикновено започват, когато котката ви навърши 8-10 години. Повечето ветеринарни лекари често препоръчват посещения два пъти годишно за здрави възрастни котки. По-честото оценяване на здравето им увеличава шансовете за идентифициране на всякакви потенциални проблеми или заболявания по-скоро рано, отколкото по-късно.

Въпреки че старостта сама по себе си не е заболяване, тя може да бъде фактор, допринасящ за развитието на някои други заболявания. Въпреки това, противно на общоприетото схващане, е напълно възможно възрастните котки да живеят здравословно и безболезнено с подходящи ветеринарни и домашни грижи.

Как да разберете дали котката ви трябва да посети ветеринарен лекар?

котка при ветеринарСнимка: iStock

Съществуват някои признаци, по които да разберете лесно дали котката ви има нужда от преглед при ветеринар, независимо от нейната възраст:

  • Промяна в апетита

Котките инстинктивно прикриват болката, когато това е възможно, но ранна индикация за нередности е внезапното увеличаване или намаляване на апетита на котката.

Това се отнася и за хидратацията им. Повишаването на жаждата или увеличеното използване на котешката тоалетна може да подсказва за потенциални проблеми, като например инфекция на пикочните пътища.

  • Прекомерна умора

Противно на общоприетото схващане, котките не са летаргични през цялото време. Ето защо трябва да се притеснявате, ако котето ви изведнъж стане изключително спокойно и спящо по цял ден. Може да забележите, че котката ви не изглежда развълнувана от неща, които обикновено харесва, спи повече от обичайното и липсва интерес към общуване.

  • Промени в навиците за тоалетна

Не е изненадващо, че повечето собственици отдават нежеланите тоалетни навици на котето на поведенчески проблеми. Въпреки това, ако една добре обучена на тоалетна котка започне да избягва уринирането в тоалетната си, тя може да страда от инфекция на пикочните пътища или проблем с червата.

  • Странна походка

Ако котката ви куца, избягва да натоварва крака си или изглежда, че се затруднява да ходи, трябва да бъде прегледана от ветеринарен лекар възможно най-скоро, защото може да се е наранила при игра или някоя пакост.

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

  • След голяма травма

Консултирайте се с ветеринарния лекар, ако котката ви се е сражавала с друго животно, ако е претърпяла нещастен случай или ако е изчезнала и се държи странно при завръщането си.

  • Бучка или необичаен израстък

Някои подутини могат да изглеждат безобидни, но всяка необичайна подутина или израстък, които забележите където и да е по тялото на котката, изискват медицинска помощ от ветеринарен лекар.

Редовните ветеринарни посещения са от ключово значение за осигуряване на благосъстоянието на вашата котка през целия ѝ живот. Въпреки че котенцата и възрастните котки често се нуждаят от по-чести посещения при ветеринарен лекар, отколкото здравите възрастни котки, все пак е важно да следите за възможни признаци, че котката ви може да страда от заболяване, което изисква медицински грижи.

котка при ветеринарСнимка: iStock

Виж още