Колко често уличните котки местят котенцата си от едно място на друго

малки котенца Снимка: iStock

М оже да сте виждали вашата домашна котка да мести котенцата си повече от веднъж и същото поведение е обичайно за котките в природата или уличните такива. Дивите котки местят котенцата си по различни причини. Ако майката не е доволна от усещането и безопасността на гнездото, тя ще мести котенцата си отново и отново, докато не открие място, на което тя и мъничетата да се чувстват защитени.

Инстинктивно много майки котки ще преместят котенцата си поне веднъж. Те правят това, след като котенцата навършат 3-4 седмици. Смята се, че причината е, че гнездото вече не е толкова уютно. Въпреки това, ако майката котка се чувства в безопасност и гнездото има всичко, от което тя и котенцата се нуждаят, за да оцелеят, тя може да не ги премести и ще ги отбие там, където са.

Чисти постелки, храна, вода и уединение са всички неща, от които се нуждае една котка, за да отгледа бебетата си.

Dogsandcats.bg

От друга страна, ако условията са лоши, като например средата е мръсна, достъпът до храна е ограничен, майката най-вероятно ще потърси по-подходящо място, на което да се грижи за мъничетата си.

Защо уличните котки местят котенцата си

малки котенцаСнимка: iStock

Майчинският инстинкт е много силен. Котката може да реши да премести котенцата си, поради някоя от следните причини:

 • Гнездото е мръсно
 • Гнездото не е защитено
 • Гнездото не е достатъчно уединено
 • Тя надушва друго животно близо до гнездото
 • Котенцата се нуждаят от по-голяма площ, за да продължат да растат
 • Водата и храната стават по-трудни за намиране

Защо една улична майка котка би се отдалечила от котенцата си?

Мъркащите животни обикновено отбиват котенцата си, когато те навършат около 6 до 8 седмици. Въпреки това, има някои случаи, когато майка котка напуска котенцата си малко по-рано, като това може да се случи защото:

малки котенцаСнимка: iStock

 • Инстинктите на котката не работят

Понякога инстинктите на майката никога не се задействат и тя просто си тръгва и оставя потомството си. Макар и рядко, не е невъзможно това да се случи. В такава ситуация мъничетата ще бъдат обречени освен ако някой друг не се погрижи за тях.

 • Котката се е изгубила и не може да се върне

Улична котка може да се лута, за да намери храна или по-безопасно място, където да вземе котенцата си, и да не може да намери пътя си обратно поради непредвидени обстоятелства (като внезапна дъждовна буря, шум, който я плаши, битки с други котки и т.н.) . Тя може да бъде хваната в капан и преместена от човек; така или иначе, тя няма да може да намери пътя обратно към котилото си.

 • Тя е ранена или убита

Друга причина може да изглежда, че уличната котка майка е изоставила котенцата си, е ако е била наранена и не може да се върне при тях. За съжаление, уличните котки не винаги имат щастлив край, тъй като животът навън е изпълнен с опасности - коли, кучета, недоброжелатели, случайно поглъщане на отрова...

 • Болест

Когато котенцата се раждат, те нямат имунна система и получават пасивен имунитет от майчиното мляко. Ако не получават достатъчно мляко от майка си, имунната им система може да бъде компрометирана, така че на имайката може да се наложи да изостави болно коте, за да спаси другите котенца в котилото. По същия принцип, ако майката котка е болна, тя може да не е в състояние да ловува, да се грижи и храни котенцата си и може да избере да ги изостави.

Какво можете да направите, за да помогнете?

малки котенцаСнимка: iStock

Ако намерите група улични котенца, чиято майка изглежда ги е изоставила, или дори болно коте, можете да направите няколко неща, за да помогнете и да спасите котилото.

 • Ако имате място и ресурси, можете да опитате сами да се грижите за котенцата, но не забравяйте, че това е отговорно начинание, което ще отнеме от времето ви. Ако нямате такова - по-добре да потърсите човек, който да може да помогне или организация, която да ги приеме.
 • Можете да се свържете с местна организация за спасяване на животни.

Който и вариант да изберете, от съществено значение е да осигурите помощ на котенцата веднага, тъй като те не могат да се справят много дълго сами. Ако отглеждате котенца, ще имате нужда от помощта на ветеринарен лекар, за да ги храните и да се грижите за тях. Ако майката напусне котилото, преди да могат да ядат твърда храна, ще трябва внимателно да следвате инструкциите на вашия ветеринарен лекар, ако трябва да храните котенцата с мляко.

Най-важното правило при намирането на котило е да изчакате известно време, защото майката може да се върне. Не бързайте веднага да местите котилото и да помагате. В случай, че минат часове и котката не се появи - тогава вече е време за дейстиве!

Вижте още:

Защо котката ми роди само едно коте

Какво прави котката с мъртво новородено коте

Как да храните малкото коте с бутилка в 6 прости стъпки

Виж още