Колко чиста е котешката уста сравнение с човешката

котка и стопанин Снимка: iStock

В сички знаем, че мяукащите животни са много чисти, защото са „оборудвани“ с груби езици като четки и слюнка, която действа като сапун. Котките се мият постоянно и прекарват много голяма част от времето си в грижа за козината. С други думи - няма спор, че хигиената им е на завидно ниво. Но какво да кажем за тяхната уста? От хигиенична гледна точка - колко бактерии се съдържат в котешката уста? Повече или по-малко са от човешките?

Колко чиста е котешката уста

Въпреки че няма точна бройка колко вида бактерии живеят в устата на гальовните животни, наясно сме, че това е дом за доста видове бактерии, които могат да се предадат на хората.

Бактериите в устата могат да причинят здравословни проблеми и на самата котка, като гингивит, пародонтоза и загуба на зъби, например. И все пак, трябва ли да се притесняваме, ако котката ни ухапе?

Зоонозни болести

котка и стопанинСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Зоонозните болести са заболявания, които могат да се прехвърлят от животно на човек. Повечето хора са изложени на нисък риск от зоонозни заболявания, но тези с отслабена или незряла имунна система трябва да вземат предпазни мерки, за да избегнат евентуалното заразяване с болест от мяукащия си спътник.

В случай че сте ухапани дълбоко от вашия домашен любимец е добре да почистите старателно раната и до се консултирате с вашия лекар, точно поради бактериите, които се съдържат в устата на вашата котка.

Вижте още: Може ли котката ми да ме зарази с болест

Сравнение с хората?

Съществува мит, който гласи, че устите на кучетата и котките са по-чисти от човешките, но проучванията показват, че нашите домашни любимци имат почти толкова бактерии в устата си, колкото и хората. Обичаните ни домашни любимци са домакини на около 600 различни вида бактерии в устата си, докато хората имат над 615 вида. И все пак, проучванията не са окончателни и тези числа могат да се променят, а информацията да се допълни с по-подробна.

Изглежда и котките, и хората имаме можем да разпространяваме сходна бройка бактерии, които могат да причинят заболявания. Хората с компрометиран имунитет са по-склонни да развият проблеми, тъй като котките ги облизват, но ухапванията винаги трябва да се почистват и дезинфекцират незабавно, а след това трябва да бъдете прегледани от лекар, за да си спестите бъдещи проблеми.

Вижте още:

Мога ли да целувам котката си

Мога ли да заразя котката ми с настинка

Виж още