Мога ли да целувам котката си

хора целуват котка Снимка: iStock

Д омашните любимци без съмнение са част от нашето семейство и много собственици ги възприемат почти за равни и често забравят, че все пак съществуват много разлики между нас и тези прекрасни животни. Изразяването на любовта е една от тях. Хората показваме любовта си едни към други когато се прегръщаме и целуваме.

Нерядко обаче, ние се държим по абсолютно същия начин с домашните си любимци без да се замисляме дали всъщност те разбират какво искаме да им кажем чрез нашата целувка или прегръдка. Котките за безумно сладки и всеки собственик или любител на тези животни ги обожава и възхвалява. Котешките родители често взимат котките си (макар и те не винаги да обичат това) в ръцете си, за да ги гушкат и дори целуват - най-често някъде по главата. Вероятно някои се престрашават да го правят дори и по устата.

Все пак, няма как да не се запитаме - котките харесват ли това? И не на последно място - безопасно ли е за нас да ги целуваме? Можем ли да се разболеем от нещо?

Рисковете за нас, когато целуваме котката си

хора целуват коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

За стопаните, които често изразяват любовта си с целувка - имаме лоша новина. Тази проява на любов носи рискове за нашето здраве. Макар че не можем да хванем настинка или грип от котката си (както и обратното), съществуват някои зоонозни заболявания и бактерии, които могат да се прехвърлят върху нас:

  • Бактерии Pasteurella, Стафилококи, Escherichia coli, Салмонела
  • Гъбична инфекция Трихофития
  • Треска от болестта на котешката драскотина и Бартонела (бактерия, предаваща се от бълхи, кърлежи, комари)
  • Токсоплазмозата, която се отделя чрез котешките изпражнения и е заразна за хората, когато почистват котешката тоалетна и след това не измият ръцете си.

Трябва да отбележим, че всички тези бактерии, инфекции или болести излагат собствениците на риск, независимо дали целувате котката си или не.

Съвсем логично по-близкият контакт с животното, лошата хигиена на дома, пропуска да миете ръцете си преди да се храните или докосвате храна, винаги биха могли да представляват заплаха за вас и семейството ви, особено ако имате малки деца.

Какво да кажем за целувка по устните

Както споменахме, някои собственици на домашни любимци стигат и по-далеч в любовта си като целуват котките по устата си. Това, естествено, е възможно и, ако котката ви го позволява. Знаем, че тези приятели ценят силно личното си пространство и един едно такова странно действие от наша страна би било меко казано объркващо.

Все пак, трябва да отбележим, че и нашата, и котешката уста съдържат бактерии. Трябва да сме наясно с това, че мъркащите приятели хапват насекоми, ако се скитат в двора или преследват известно време някоя муха и, ако след това ги целунем… това не е много хигиенично за нас.

Вижте още: Малко повече за „котешката целувка“

Някои групи хора са изложени по-голяма опасност

В случай че имате здрава имунна система, мъркащият приятел е ваксиниран, обезпаразитяван редовно и здрав - няма причини да се притеснявате за вашето здраве.

От друга страна, някои групи хора могат да са изложени на по-голям риск от болести и паразити:

  • Хора със слаба имунна система
  • Страдащи от СПИН/ХИВ
  • Малки деца
  • Бременни жени
  • Хора, подлагащи се на химиотерапия

хора целуват коткаСнимка: Pixabay

В случай, че спадате в някоя от тези групи - поговорете с ветеринарния си лекар как да се защитите.

Каквото и да правим, трябва да се отнасяме с уважение и разбиране към домашния си любимец. Ако проявяваме толкова голяма близост към него, трябва да сме сигурни в няколко неща: на първо място, и ние, и котката трябва да сме здрави, за да не се подлагаме на рискове. И второ - трябва да сме сигурни, че котката ни се чувства комфортно с този израз на любов от наша страна. В никакъв случай не бива да притискаме животинчето, дори и намеренията ни да са положителни. Вместо да целуваме котките, можем да ги погалим по любимите места или да си поиграем на въдица. Това е ясен сигнал за тях, че ние ги обичаме и за нас те са важни.

Вижте още:

10 неща, които правите, а котката ви мрази - част 2

4 ползи за здравето от притежаването на котка

Как котката показва, че ви обича

Виж още