Колко дълго можем да държим котка в транспортна чанта

котка в транспортна чанта Снимка: iStock

А ко ви предстои дълъг път, вероятно се питате колко време котката ви би се чувствала комфортно в транспортната си чанта. Въпреки че котките обичат да се навират в тесни и малки пространства, те никак никак не си падат по транспортните чанти и често е предизвикателство да ги накараме да влязат.

Въпреки това има ситуации, в които се налага да останат повече време:

 • За да предпазите вашето ново коте от опасност.
 • По време на посещение при ветеринар.
 • Ако вашата котка е получила медицинска помощ, е болна или се възстановява след операция.
 • За избягване на конфликти с други домашни любимци.
 • При пътуване с кола или самолет.

Защо котките не трябва да стоят в транспортните си чанти за продължителни периоди

котка в транспортна чантаСнимка: iStock

Тъй като котките са свирепи хищници, хванати в капана на малки тела (или поне така си мислят!), те се нуждаят от пространство, за да вършат своите котешки неща, като скачане, протягане, изследване на заобикалящата ги среда и лов на невидима плячка. Ето защо държането на палаво и активно коте в транспортна чанта  за продължителен период от време може да доведе до страх, разочарование, скука, стрес и безпокойство.

Dogsandcats.bg

Котките се нуждаят от ежедневни упражнения, взаимодействие и внимание, за да бъдат в добро здраве. Следователно затварянето на котката ви в транспортна чанта за по-дълъг период от време вероятно ще навреди на физическото и емоционалното ѝ благосъстояние. Ето защо е важно да научите вашия котешки приятел да гледа на тази кутия си като на безопасно, топло и уютно убежище.

Съвети за дресиране на котката да свикне с транспортната си чанта

С търпение и поощряване с лакомства, вашата котка може да се научи да се наслаждава или поне да толерира да бъде известно време затворена. Може да опитате следните неща:

котка в транспортна чантаСнимка: iStock

 • Колкото по-рано започнете да обучавате котката си, толкова по-добре. Котенцата не би трябвало да имат много проблеми да свикнат да бъдат в транспортна чанта за кратки периоди.
 • Уверете се, че кутията е достатъчно голяма, за да може вашият котешки спътник да се изправи, да се обърне и да легне удобно.
 • За пътуване със самолет се консултирайте с авиокомпаниите, тъй като те имат специфични изисквания относно размера на транспортната чанта.
 • Изберете транспортна чанта, в която котката ви влиза лесно.
 • Направете транспортната кутия приятно място за вашата котка. Поставете играчки и уютно одеяло в нея, за да приканите мъркащия приятел да се чувства удобно.
 • Давайте на котката си лакомства и хвалете всеки път, когато влезе в транспортната чанта.
 • Бъдете търпеливи и наблюдавайте реакциите на вашия домашен любимец. Принуждаването на котката ви да остане в клетката само ще я направи по-уплашена и стресирана.

котка в транспортна чантаСнимка: iStock

Колко време трябва мъркащия приятел да бъде на тясно пространство - трудно може да се определи, тъй като зависи с каква цел сте го прибрали в транспортната чанта. Ако сте на дълъг път, със сигурност е добре да правите почивки и да изкарвате котката си на каишка, за да се разходи (стига това да е възможно). Така или иначе никой не е щастлив да бъде затворен за дълго на тясно пространство, но понякога се налага. Колкото по-лек направите този процес, толкова по-лесно ще бъде за мъркащия приятел и за вас.

Вижте още:

Как да успокоим котка за пътуване с кола

Как да се подготвим за първото оставяне на котката в хотел

Как да пътуваме с две котки

Виж още