Колко време отнема на котката да усвои храната

котка се храни Снимка: iStock

К огато се опитвате да определите колко често да храните котката си, можете да намерите противоречива информация. Някои собственици на котки казват, че е най-добре котките да се хранят два пъти дневно. Други държат купичката винаги пълна и оставят мяукащите приятели да си хапват, когато преценят.

Разумният план за хранене е лесен за съставяне, след като знаете колко време е необходимо на котката, за да усвои храната си. Знаейки кога гальовният приятел е гладен и кога има нужда от още едно хранене, може да му помогнете да се засити и да избегне ненужното наддаване на тегло.

Това, което е най-добро за една котка, няма да е най-добро за всички котки.

Dogsandcats.bg

Всяка котка има различни нужди от хранене в зависимост от възрастта, теглото, нивото на активност и евентуални здравословни проблеми. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да определите подходящото количество и честота на хранене на котката си. Въпреки това, ако се притеснявате, че вашата котка може да не е на правилния график за хранене, в тази статия ще ви помогнем да научите повече за това колко време е необходимо на котките, за да усвоят храната, и какво се случва по време на този процес.

Колко време отнема храносмилането при котките

котка се храниСнимка: iStock

На здрава котка са ѝ необходими между 10 и 20 часа, за да премине храната изцяло през храносмилателния тракт. През това време може да се осъществи целият храносмилателен процес, но стомахът на котката е празен след 8-10 часа. Това е моментът, в който те започват да се чувстват отново гладни след хранене. Поради тази причина се препоръчва поне две хранения на ден. Едно хранене обикновено не е достатъчно, за да се чувстват котките сити в продължение на 24 часа.

Храносмилателната система на котката изпълнява четири задачи:

  • Смила храната
  • Поглъща хранителните вещества
  • Придвижва храната през храносмилателния тракт
  • Отстранява изпражненията

Процесът на храносмилане при котките

котка се храниСнимка: iStock

Храносмилането започва в устата на котката. Котките не дъвчат по начина, по който го правят хората, защото челюстите им се движат само нагоре и надолу. Нашите също могат да се движат настрани. Ние можем да сдъвкваме храната си старателно, докато котките са склонни да поглъщат храната си на по-големи парчета. Езикът на котката смесва храната със слюнката, докато дъвче, като по този начин започва процесът на храносмилане. Ензимите в слюнката започват да разграждат химически храната, преди тя да бъде погълната.

След като бъде погълната, мускулите на хранопровода работят, за да преместят храната в стомаха за по-нататъшно храносмилане. Мяукащите животни имат прости стомаси, което означава, че те се състоят само от едно отделение. След като храната се настани в стомаха, киселините продължават да я разграждат допълнително.

Когато храната се превърне в течност в стомаха, тя преминава в тънките черва. Жлъчният мехур освобождава жлъчка. Жлъчката се произвежда в черния дроб и се съхранява в жлъчния мехур. Тя е отговорна за разграждането на големите мастни молекули за по-лесно храносмилане. Панкреасът също така освобождава ензими, които неутрализират киселините и помагат при разграждането на захарта, мазнините и протеините. Към тях спада и инсулинът, който регулира кръвната захар на вашата котка.

котка се храниСнимка: iStock

Най-дългата част от храносмилателната система на котката е тънкото черво. Това е мястото, където се усвояват повечето хранителни вещества. Процесът се придвижва от тънките черва към дебелото черво. Тук се абсорбират последните останали хранителни вещества и се образуват изпражнения. Накрая изпражненията продължават да се събират, докато станат готови за изхвърляне.

Поддържане на храносмилателната система на котката в добро здраве

Гальовните животни се нуждаят от високопротеинова диета, тъй като са месоядни животни. Това означава, че в диетата им е необходимо месо от животински протеини. Някои животни могат да си набавят незаменими мастни киселини и хранителни вещества от растения. Котките не са в състояние да направят това. Вместо това те получават необходимите им витамини и минерали от протеините.

В дивата природа диетата на котката се състои основно от 55% протеини и 45% мазнини. Те си ги набавят от плячката си. Само 1-2 % от храната им се състои от въглехидрати. Котките не могат да произвеждат някои аминокиселини в тялото си и трябва да ги получават от храната. Важно е да знаем, че гальовните животни са създадени да усвояват големи количества протеини, така че високопротеиновата диета е най-добра за тях и ще поддържа храносмилателната им система в добро състояние. Всичко извън тази диета може да се окаже трудно за котките.

котка се храниСнимка: iStock

Ако изглежда, че котката ви има някакви храносмилателни проблеми, посъветвайте се с ветеринарния си лекар за промяна на диетата или добавки, от които може да се нуждае.

Храносмилателни проблеми при котките

Сега, след като знаете колко време е необходимо на котките да се изкачат след хранене и как протича процесът на храносмилане, ще разберете кога има проблем с домашния любимец:

  • Запек - котките не трябва да издържат повече от 36 часа без ходене до тоалетна, ако се хранят редовно.
  • Блокиране на червата - храносмилането на котката може да бъде прекъснато от запушване на червата. Това се случва, когато котката ви изяде нещо, което не може да бъде усвоено, например малки предмети, лентички или пластмаса. Това е спешна ситуация и изисква незабавен преглед от ветеринар.
  • Възпалително заболяване на червата
  • Хранителни алергии

Някои заболявания могат да предизвикат храносмилателни проблеми при котката ви, затова не забравяйте да следите за промени в навиците при ходене до тоалетна. Ако забележите, че котката ви не е ходила в продължение на 48 часа, е време да се консултирате с ветеринарния си лекар за съвет. Възможно е тя да има запек или да страда от здравословно състояние.

Вижте още:

Наистина ли котката ми е гладна или е просто лакома

10 често срещани грешки, които допускаме когато храним котката

Любопитни хранителни навици на котките

Виж още