Котешкото приятелство или какво означава, когато две котки се мият помежду си

котки се мият Снимка: iStock

А ко у дома имате две мъркащи животни, със сигурност с любопитство наблюдавате тяхната комуникация. Някои котки могат да са много очарователни, защото прекарват много време заедно - в игри, пакости или дремки. Други обаче, са склонни да се карат от време на време, но скоро след това с ваша помощ или не - мирът се възстановява.

Знаем добре, че котките прекарват изумително голяма част от времето си в облизване или миене на козината, а когато домашните любимци са два броя - те често се мият взаимно. Защо мяукащите животни го правят и какво означава това мило поведение?

Защо ритуалът по миенето на козината е толкова важен

Почистването на козината е много важен момент от живота на всяка котка. То не служи само и единствено за чистота, но има и много други различни функции, а сред които

  • Регулиране на температурата. През лятото този процес може да служи за охлаждане на козината. През зимата пък може да бъде с цел „разнасяне“ на топлина.
  • За успокоение. Представете си колко добре се чувствате когато след тежък ден вземете горещ душ. По сходен начин гальовните животни използват миенето на козината като начин да се борят със стреса.
  • За стимулиране на кръвообращението.
  • За удоволствие, но и за прикриване на миризма от по-големите хищници.

Защо котките се мият взаимно

През повечето време, когато котките се грижат взаимно за козината си, това означава, че те показват обич и връзка помежду си. Това поведение може да се проследи още докато котенцата са малки и живеят заедно с братята и сестрите си. Мъркащите приятели за първи път усещат любовта на майката чрез нейното облизване, когато тя ги почиства и стимулира да отидат до тоалетна.

Dogsandcats.bg

две коткиСнимка: iStock

Предполага се, че когато пораснат възрастните котки повтарят това поведение в знак на приятелство и привързаност към другия мъркащ съквартирант.

Макар че това е по-скоро социален ритуал, ако имате две котки и те се мият, през летните дни могат да си направят много добра услуга за разхлаждане. Също така - миенето е начин, по който козината се поддържа чиста и могат да се премахнат евентуални буболечки или паразити, които са се закачили.

Макар че за нас, хората може да е странен ритуал, ако забележите котките си да се мият взаимно - това е добър знак, че се разбират и се грижат една за друга. Не можем да не се съгласим, че това действие изглежда донякъде интимно и показва силна привързаност между домашните любимци. Кой не би желал да живее в спокойствие и хармония, макар че има две или повече котки?

Вижте още:

Как да разбера дали котките ми се бият или си играят

Йерархична структура на котешките семейства

Защо някои котки не могат да споделят с други

Виж още