Котка върху клавиатура: как да отучим мъркащия приятел да сяда върху нея

котка върху клавиатура Снимка: iStock

А ко сте собственик на котка и работите от вкъщи, има голям шанс да сте въвлечени в разгорещена битка за клавиатурата на вашия компютър. Котките проявяват много странни поведения (включително да ви зяпат и да ви следват до тоалетната), но тяхното обожание към клавиатурите със сигурност е доста любопитно. Никой котешки родител не е щастлив когато мъркащият му другар да се катери на това място, особено през работно време, когато има голям шанс котката да изпрати съобщение на някой член от екипа казвайки „Пооятауеонжвзунйпвж  зу545“.

И така - защо котките толкова обичат клавиатури и можем ли да ги отучим да се разхождат върху тях - ще разберем сега!

Клавиатурата като котешко легло

котка върху клавиатураСнимка: iStock

Вашият компютър може да се затопли доста, докато го използвате, създавайки твърде примамливо място за котешка дрямка.

Dogsandcats.bg

Мъркащите приятели често се чувстват привлечени от топлината на електрониката и искат да подремнат върху някой лаптоп, да седнат върху рутер за интернет или да си легнат около телевизора.

И ако държите лаптопа в скута си, котката ви може да повярва (с право!), че това е нейното място за сядане.

Вашата котка иска внимание

Докато някои котенца мяукат, за да привлекат вниманието ви, други нахлуват в личното ви пространство, когато искат нещо - и ако това означава блокиране на достъпа до клавиатурата на компютъра, така да бъде.

Мяукащите животни също могат да използват това поведение, за да привлекат внимание или нещо друго. Например, ако напълните купата с храна или хвърлите играчка, за да „излъжете“ котката да напусне компютъра ви, тя се научава да използва това поведение в бъдеще когато иска храна или забавление.

Така или иначе със сигурност котката ви няма лоши намерения и не цели да ви пречи, а просто ви обича и иска вашето внимание. Вместо да пишете бързо по клавиатурата си - по-добре тя да се настани отгоре, а вие да използвате ръцете си, за да я галите.

Как да предпазим клавиатурата котката

котка върху клавиатураСнимка: iStock

Дори и мъркащият приятел да няма пъклен план, с който да съсипе лаптопа ви, все пак мястото на котката ви не е върху него. Винаги съществува опасност от изваден клавиш, натискане на комбинации, които не водят до нищо добро, както и забиване на котешки косми между клавишите, което ще изисква да ги извадите за цялостно почистване. Също така - ако котката ви често спи на клавиатурата, това може да доведе до прегряване на системата. Дори и лаптопът ви е да е затворен - котката ви малко или много тежи и винаги съществува опасност от повреда.

С други думи - трябва да отучим гальовния приятел да сяда върху която и да е част от нашата техника. За това ви даваме няколко идеи:

  • Създайте рутина, която включва вашата котка в приятна интерактивна игра, преди да седнете пред компютъра.
  • Осигурете обогатяване на околната среда, за да може гальовният спътник да се забавлява, когато трябва да се концентрирате върху екрана. Картонена кутия, играчки, хартиени топчета или интерактивни хранилки са все начини, по които да разсеете мяукащия приятел, а той да се впусне в бясна игра. Важно е обаче да подсигурите всичко това преди котката ви да се е качила на компютъра, иначе тя ще си помисли, че я възнаграждавате за поведението.
  • Създайте зона за отдих на котки, която да е наблизо, но по-привлекателна от клавиатурата на вашия компютър. Това може да е уютна кутия с пухкаво одеяло или, тъй като нашите котешки приятели обичат да кацат на високи места, поставете котешко дърво или обособете висок рафт, където мяукащият домашен любимец да се излежава.

Колкото и да са очарователни мяукащите животни, не бива да им позволяваме абсолютно всичко, особено когато се касае за живота на нашата техника, която ни служи за работа. Макар че лаптопът е прекрасно котешко легло, в крайна сметка той не служи за това и дългите дремки върху него могат да му навредят. Погрижете се да ангажирате котката си с достатъчно забавления докато работите у дома, както и да ѝ обособите високо и удобно място близо до вас. Все пак, котките държат на компанията на стопаните си и няма по-приятно от това да имате поспалив, пухкав „колега“ близо до вас.

Вижте още:

Защо котките сядат върху всичко, което докоснем

8 хитрини, които котките използват, за да привлекат внимание

Виж още