Защо котките сядат върху всичко, което докоснем

котка седи върху неща Снимка: iStock

Н а никой собственик на котка не му е чужда следната ситуация: гледате телевизия на дивана си, ставате за малко, за да вземете чаша вода, връщате се - мъркащият ви домашен любимец се е настанил на мястото, което току що сте освободили. Случаите, в които ползваме определен предмет, но котката ни идва и сяда или слага лапа върху него са безброй. Компютърът, мишката и подложката за нея са много удобно място за лягане, особено когато ги използвате. Столът, на който сте седяли до преди малко, става чудно котешко легълце. Книгата, която четете, телефонът, който току що сте затворили или дрехите, които сте хвърлили на леглото – всички те стават любими предмети на мъркащия домашен любимец. Със сигурност сте се питали защо гальовните животни правят това. Е, съществуват известни теории за това странно котешко поведение.

Искат вниманието ни

котка върху лаптопСнимка: iStock

Една от най-очевидните причини за това, мъркащият ви приятел да сяда върху предмет, който използвате в момента е, че иска да му обърнете внимание. Гальовните животни са много горделиви, те знаят, че „командват“ в къщата и са напълно наясно, че хората ги обожаваме и сме доста склонни да ум угодим. Когато вниманието ви е насочено прекалено дълго в определена вещ, може би мъркащият ви приятел „ревнува“ по някакъв начин и иска веднага да изместите фокуса си към него и да го помилвате или нахраните.

Търсят топлина

Да помислим и за някои конкретни ваши предмети върху които домашните ви любимци сядат. Лаптопът излъчва топлина. Книгата, тефтерът, списанието, документите.. са някакъв вид изолатори, които също биха могли да осигурят приятно място на мъркащия приятел. Дрехите, които току що сте свалили пък, освен че са топли, те миришат на вас и със сигурност действат много успокоително на гальовния приятел. Мястото, което сте напуснали от стола си – също е приятно. С други думи, това са все предмети, които по някакъв начин осигуряват топлина на нашите мъркащи приятели. Те никак не обичат студа и винаги търсят слънчеви местенца в къщата.

Dogsandcats.bg

Маркират територията си

Като казваме „маркиране“ не разбирайте веднага уриниране. Маркирането на територия става и по други начини – търкането в предмети е най-често срещания такъв. Феромоните обикновено се отделят от брадичката, бузите, устата, но при месенето с лапи. Възможно е котката ви да иска да разпространи аромата си на колкото се може повече места, и особено на тези, които ползвате толкова често. Така тя изпраща сигнали до другите животни, че това е „маркирана“ територия или предмет и следва да стоят надалеч. Вероятно мъркащият приятел се чувства много по-сигурен, когато е разпространил аромата си върху вашите вещи.

Събират информация

котка седи върху нещаСнимка: iStock

За мъркащите приятели миризмите са много по-съществена комуникация от зрението. Когато душат, те събират информация и научават много за определен предмет, място или нов човек. В същото време, тези приятели са много чувствителни същесва, които са силно привързани към стопаните си. Макар и понякога да изглежда, че не ви харесват, за котките вие сте източник на храна, топлина, грижи и любов. Когато докосвате разни неща – може би котката ви се настанява върху тях, просто защото те са ваши и тя се чувства сигурна близо до тях (или върху тях).

Котките са загадъчни същества и каквато и да е причината за това поведение, не можем да не се съгласим, че то често е доста смешно и очарователно. Разбира се, никак не е приятно котката ни да се настани върху мишката, с която работим, но може би мъркащият ни приятел просто иска да ни каже, че има нужда от нас и нашите милувки.

Вижте още:

6 начина, по които котката ви комуникира с вас

8 любопитни въпроса за котките и техните отговори

Виж още