Котките дишат ли по-бързо, когато мъркат?

котка и стопанка Снимка: iStock

К отешкото мъркане е утешителен звук за много хора и веднага се разпознава като звук на задоволство. Когато котките мъркат, това обикновено е дълъг и бавен звук; въпреки това котките понякога могат да дишат по-бързо, когато мъркат, което обикновено не е знак за щастливо мъркане.

Мъркане и учестено дишане при котки

Гальовните животни могат да мъркат, когато изпитват болка, а този вид мъркане на котка от болка обикновено е бързо и кратко, съответстващо на по-учестеното дишане на котката.

Ако котката ви мърка и диша учестено, може да е тревожна или да изпитва болка.

котка и стопанкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Езикът на тялото на котката също може да ви помогне да определите какъв тип мъркане е налице. Например котка, която лежи по гръб и мърка, с полузатворени очи и отпусната опашка, обикновено означава, че е много доволна.

Котките, които изпитват болка, могат да мъркат бързо или да се скрият. Сплесканите уши и разширените зеници също са признаци на болка при котки, но винаги се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, когато се съмнявате.

Някои хора смятат, че котките мъркат, когато изпитват болка, за да се опитат да се утешат.

Други причини, поради които хората смятат, че котките мъркат, когато изпитват болка, включват:

  • За физическо облекчаване на болката
  • Да контролират дишането си, тъй като тахипнеята често се появява при болезнени състояния
  • За ускоряване на заздравяването

Удивително е, че котките мъркат с много специфична честота.

Те мъркат с честота от 25 Hz до 100 Hz, което е свързано с повишен растеж на костите и тъканите за насърчаване на заздравяването.

Котката ми мърка ли или диша тежко?

котка и стопанкаСнимка: iStock

Ако се притеснявате, че мяукащия ви спътник диша тежко, можете първо да погледнете езика на тялото му. Ако котката ви е щастлива и спокойна, заслушайте се  внимателно - ако чуете бавно, продължително мъркане - значи котката ви се чувства добре и мърка от щастие.

Признаците, че котката ви диша тежко или има проблеми с дишането, включват:

  • Дишане от корема (известно като коремно дишане)
  • Дишане с отворена уста
  • Сини венци
  • Хрипове

Ако вашата котка има някой от тези симптоми, трябва незабавно да я заведете на ветеринар, тъй като котка, която не може да диша, е в много сериозно и опасно състояние.

Как да разбера дали котката ми диша твърде бързо?

котка и стопанкаСнимка: iStock

За да проверите дали котката ви диша нормално или ако се притеснявате за дишането ѝ, можете да настроите таймер на телефона си или да използвате часовник, за да отброите 30 секунди. След това пребройте колко вдишвания прави вашата котка за 30 секунди (или минута, ако остане неподвижна толкова дълго). Това трябва да се прави само когато котката е в покой, а не когато играе.

Ако вашата котка прави повече от 30 вдишвания за една минута (15 вдишвания за 30 секунди), когато е в покой, тя вероятно диша твърде бързо. Ако котката ви диша твърде бързо, но не изпитва признаци на затруднено дишане, направете същите измервания през следващите 30 минути.

Ако котката ви все още диша твърде бързо или изпитва признаци, че се бори да диша, като например посиняване на езика или венците или дишане с отворена уста, обадете се на вашия ветеринарен лекар, тъй като това е спешен случай.

Котките понякога могат да дишат твърде бързо, ако са стресирани или наскоро са тичали, но ако котката ви диша твърде бързо в покой, тя има проблеми с дишането.

Вижте още:

Само на хората ли мъркат котките

Какво означава, когато котка мърка силно

Какво означава, когато котката мърка докато спи

Виж още