Само на хората ли мъркат котките

котка и стопани Снимка: iStock

М оже би сте чували, че котките мъркат само за хора. Колкото и очарователно да е чувството, може би ще се разочаровате - котките не мъркат само заради хората.

Наблюдава се, че гальовните приятели могат да мъркат за други котки и дори само за себе си. Какво още можем да научим за котешкото мъркане - четете по-надолу!

Кога котките се научават да мъркат?

Мяукащите приятели обикновено се научават да мъркат от много ранна възраст, когато са още котенца. Общоприето е, че на около триседмична възраст котенцата започват да мъркат. Това се тълкува като котенцата, които се учат да молят майка си за мляко.

котка и детеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Защо котките мъркат?

Защо котките продължават да мъркат след като пораснат? Е, има много причини една котка да мърка. Щастието е общоизвестна такава, поради която котката може да мърка. Добър начин да разберете дали гальовният ви приятел мърка от щастие е да обърнете внимание на езика на тялото му. Ако изглежда удобно, спокойно или дори сънливо, има голям шанс котката ви да е доволна.

Гладът е друга причина котката ви да мърка. Ако наближава времето за хранене и котката ви не спира да мърка, вероятно се опитва да ви убеди да я нахраните по-рано!

Изненадващо, болката може да причини мъркането на вашата котка. Ако тя е била наранена, тя може да мърка, за да се успокои. Изследванията дори показват, че мъркането помага на котките да оздравяват по-бързо. Смята се, че вибрациите, причинени от мъркането, могат да лекуват рани, да успокоят дишането и да намалят подуването от раната.

Има ли различни видове мъркане?

котка и стопаниСнимка: iStock

Котките мъркат по много причини. Но дали има различни видове мъркане? Изследванията дават положителен отговор! В зависимост от това какво се опитва да комуникира вашата котка (щастие, глад, болка или нещо друго), нейното мъркане може да звучи различно.

Собствениците на котки съобщават, че доволното мъркане, което чуват, звучи различно от мъркането при глад. Когато гальовният приятел мърка от глад, има висок „вик“ за разрика от „обикновеното“ мъркане, което е с ниска вибрация.

Тъй като се провеждат повече изследвания върху общуването при мъркане, все повече експерти по домашни любимци осъзнават, че има много повече за научаване по темата.

Проявяват ли котките някои поведения, които са насочени към хората?

Въпреки някои митове, които може би сте чували, мъркането не е насочено само към хората. Но има ли котешки поведения, които са само за хората? Отговорът е да! Мяукането е поведение, което е предназначено за хората.

Въпреки че е известно, че котките мяукат на майките си, когато са котенца, не са известни случаи на възрастни котки, които мяукат една на друга, за да общуват.

Домашните котки обаче мяукат, за да общуват с хората си.

котка и стопаниСнимка: iStock

Котките мяукат, за да привлекат вниманието ви, да ви поздравят, да поискат храна или да помолят да им отворите някоя врата. По същество котките използват мяукането като средство за комуникация с хората.

Въпреки че котките не мъркат само заради хората, това не означава, че няма специфично за тях поведение, което котките показват. Мяукането е поведение, специфично за хората и котките често го използват, за да общуват с хората си, но също така използват езика на тялото, за да изразят себе си. Важно е да обърнете внимание на мъркането на вашата котка, за да определите дали се опитва да общува с вас. Не е изключено да се опитва да ви каже, е гладна, изпитва болка, или може да иска да ви каже, че ви обича.

Вижте още:

Какво означава, когато котка мърка силно

5 от най-добрите места, на които да погалите котката си

Отговори на 10 често срещани котешки поведения

Виж още