Котките изпитват ли любов, когато ги целувате

целуване на котка Снимка: iStock

З а някои от нас няма по-голяма любов от тази, която споделяме с домашните си любимци! Ще направим всичко необходимо, за да ги запазим в безопасност и щастливи, ще отделим много време и пари за тях и ще ги обсипем с нашата безусловна любов. Подобно на нашите привързаности към други хора, ние сме естествено принудени да изразим тази любов, често чрез целуване.

Тъй като котките понякога са независими и отдалечени, ние се питаме дали чувството е взаимно. И така, въпросът е разбират ли котките, че ги обичаме, когато ги целуваме?

Мъркащите приятели изразяват любов и привързаност по свой собствен начин.

Dogsandcats.bg

Те може да не реагират по начина, по който сте се надявали, и това може да се дължи на факта, че не се целуват по начина, по който хората го правят. Следователно целуването вероятно не е най-добрият жест за изразяване на любов към вашата котка.

целуване на коткаСнимка: iStock

Хубаво е да разберете как котката ви общува, така че ще разбирате по-добре защо котката ви реагира по определен начин, когато я целунете.

Обичат ли котките да бъдат целувани?

Дали една котка обича целувки или не зависи от самата нея. Има няколко признака, които показват дали вашият космат приятел се наслаждава на целувки или желае те да свършат. Когато лицето ви е близо до това на вашата котка, наблюдавайте езика на тялото ѝ. Съскането, отдръпването и сплескването на ушите е знак, че целувките ви не се оценяват, но ако животното се приближи, за да се сгуши, съчетано с мъркане и облизване, ще знаете, че целувките ви са добре приети!

Имайте предвид, че гальовните приятели могат да бъдат непостоянни, така че се опитайте да не приемате отхвърлянето твърде лично. Ако котката ви показва признаци, че не се наслаждава на целувките ви, отдалечете се. Да бъде целунат или гушнат, когато вашият домашен любимец не е в настроение, може да бъде негативно преживяване и със сигурност не искате котката ви да мисли, че целуването е неприятно!

Как котките показват обич

целуване на коткаСнимка: iStock

Методът на вашата котка за изразяване на любов е много различен от този, който е нормален за нас, хората. Въпреки че всеки собственик на мъркащ приятел иска да знае, че котката наистина го обича! Просто трябва да знаете, че гальовните приятели изразяват любовта си по по-различен начин:

 • „Удряне“ с глава: Удрянето с глава е сладък начин, по който котката ви показва обич, като оставя миризмата си върху вас.
 • Месене с лапи: Актът на месене започва по време на кърмене и по-късно се превръща в живота на възрастните като знак на обич. Това е ясен знак, че вашето коте се чувства в безопасност, обичано и защитено.
 • Облизване: Облизването е поддържащо поведение, което може да е признак на обич.
 • Мъркане: Мъркането е вокалният начин на вашата котка да ви покаже, че обича. Въпреки че може да мърка, когато е недоволна, това не се случва много често.
 • Спане върху или с любими хора: Гушкането е нежен акт от вашето коте. Вашата котка може да се сгуши върху вас, където се чувства в безопасност и може да покаже своето коремче!
 • Бавно мигане: Бавното мигане е голямо „Обичам те“ от разстояние. Това показва, че вашата котка е спокойна и доверчива.

Какво трябва да знаете за целуването на вашата котка

Вашата котка не винаги ще оцени целувките и може да реагира по различен начин, оставяйки ви объркани. Никога не го вземайте присърце и имайте предвид тези насоки, когато искате да изразите любовта към котката си:

целуване на коткаСнимка: iStock

 • Изчакайте вашата котка да се отпусне и успокои, преди да отидете за целувка.
 • Избягвайте да целувате котки по устните, тъй като това може да се възприеме като нахлуване в личното пространство. Паразитите и бактериите също могат да се предават чрез слюнката, така че също е важно да се уверите, че ваксинациите на вашата котка са актуални.
 • Не целувайте котка, която не познавате. Вашата котка може да понася целувки, но всички котки са различни.

Алтернативни начини да покажете любовта към котката си

Ако гальовният приятел показва признаци, че целувките ви не са оценени, има няколко други алтернативни начина, по които можете да покажете привързаността към мяукащия спътник:

 • Говорене: Имитирайте гласа на вашето коте и то ще го сметне за проява на обич и ще се почувства безопасно и сигурно.
 • Разресване на козината и галене: След като откриете любимите места на вашите котенца, можете нежно да ги потъркате или погъделичкате. Ако вашата котка се радва на вниманието, тя обикновено ще потърка главата си във вас, за да общува.
 • Контакт с очите: Можете да говорите „езика“ на котката си, като се взирате с любов в очите на котката с бавно мигане.

целуване на коткаСнимка: iStock

Въпреки че котките могат да имат объркващ начин да показват обич, те усещат любовта ни към тях, когато ги целуваме, галим и говорим с тях. Те могат да бъдат дистанцирани и антисоциални, но това не означава, че не ви обичат. Да научите какво им харесва и какво не - е най-добрият начин да се свържете и да създадете връзка с тях!

Вижте още:

Котките знаят ли, че са сладки?

6 причини защо котката души лицето ви

9 начина да се сближите с котката си

Виж още