Котките влияят ли се от нашето настроение

котка и стопанин Снимка: iStock

Х ората често сме чувствителни и не винаги се чувстваме прекрасно, защото животът ни изправя пред най-различни предизвикателства, ситуации, стрес и случки, които не винаги зависят от нас. Това съответно може да доведе до тъга, нервност, притеснение и много различни чувства, които извират от нас.

Котките са много чувствителни животни и усещат много повече неща, отколкото предполагаме. Истината е, че мъркащите животни могат да доловят нашите настроения и да „разшифроват“ дали сме щастливи или не.

Котките четат езика на нашето тяло

Тъй като животните не могат да разговарят както нас, хората, езикът на тялото става много важна форма на комуникация. Като собственици, с времето научаваме много неща за нашата котка и можем все по-добре да предвидим поведението ѝ.

котка и стопанинСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако например, мъркащият приятел е игрив и става много активен, когато се приберете от работа, вие много добре знаете, че когато седнете да вечеряте, той ще седи близо до вас и ще маха с опашка. Това движение на опашката може да означава едновременно, че домашният любимец иска да играе, но и че е ядосан (особено, ако ушите му са клепнали назад). Вие обаче, познавате котката си и знаете, че тя не е ядосана, защото не ѝ давате от храната си, а просто на нея ѝ е било самотно през деня и сега иска да се забавлява с вас.

Не само вие познавате котката си, обаче. От момента, в който тя заживее с вас, мъркащата ви спътница, започва да изследва средата и вас. Тя също събира информация и може да разчете вашето поведение. Ако вие се прибирате от работа, гушкате котката си, говорите ѝ мило, галите я, дори започвате да си играете преди да сте свалили дрехите си и правите това през повечето дни - мъркащият приятел научава, че вие сте в добро настроение.
Ако обаче се случи някои дни да се прибирате унили, поздравявате котката си с едно вяло погалване, мълчите и нее държите както обикновено - гальовният ви спътник ще запомни и това поведение и би могъл да усети, че нещо не е наред.

В статия, публикувана в NPR (National Public Radio) се наблюдава, че котките улавят фини промени в нашето настроение, за да разберат дали се намират в опасност. Ако ние изглеждаме уплашени, тези приятели са способни да го усетят и също да се притеснят, че нещо ще ги застраши.

Котките улавят емоциите на стопаните си, според учени

котка и стопанинСнимка: iStock

В Милано се провежда експеримент, с 24 котки, който цели да разбере дали тези животни реагират по сходен на техните стопани начин. Животните и стопаните са разделени на три групи в стая, където е поставен голям вентилатор с прикрепени към него пластмасови ленти, а зад него - изход от стаята.

Групите са разделени на три: стопани, които реагират позитивно, неутрално и негативно. В ситуациите, в които собственикът трябва да реагира положително или негативно, той постоянно редува погледа си от вентилатора към котката. Как реагират животните?

В позитивната група, собствениците се усмихват, изглеждат щастливо и говорят с приятен глас на домашните си любимци като се приближават към вентилатора. В негативната група - стопаните показват страх, тонът им е напрегнат и хората се отдръпват от вентилатора. Забелязва се, че около ¾ от котките също са местили поглед от собственика си и вентилатора и са наблюдавали как реагира техният човек.

Котките в „негативната група“ са редували погледа си между вентилатора и стопанина дори по-често, а в същото време са били първите от трите групи, които са се помръднали, което се тълкува като знак, че са искали да напуснат стаята. Те са започнали да местят поглед и към изхода на стаята, което означава, че те са доловили неприятната „подсказка“ на собственика и са разбрали, че са в опасност.

Изводът, е че макар и котките да се смятат за много самостоятелни, те вероятно познават стопанина си и разбират до известна степен неговите реакции.

Истина е, че котката ви няма искрено да се притесни, че вие сте под стрес, но ще го разбере и ще се „замисли“ дали това по някакъв начин касае нея- например няма да я нахраните.

Макар и котките да не са способни да усещат огромната гама от емоции и чувства, които имаме хората, те могат да доловят някои промени в нашите настроения. Разбира се, предстоят още много проучвания, които да изследват тези животни и комуникацията им със стопаните. Вие също можете да наблюдавате дали домашният любимец се държи по-различно когато сте под стрес или пък, остава невъзмутим, стига да му давате достатъчно храна.

Вижте още:

Котките усещат ли емоциите на стопаните си

Котките също изпитват тъга

Настроението на котките влияе ли се от времето

Виж още