На какво разстояние е възможно котарак да надуши женска разгонена котка

котка навън Снимка: iStock

К отките са забавни, любопитни и мистериозни за собствениците си. Ако сте забелязали, че вашият мъжки котарак напоследък е повече от нетърпелив да излезе навън, ръмжи на вратата и е некастриран, това може да значи само едно - той търси женска котка, с която да се чифтоса.

Вашият котарак може да надуши разгонена женска котка от повече от километър заради феромоните, които женската котка отделя по време на своето разгонване.

Как да разберете, че вашата котка е разгонена

котка и собственикСнимка: iStock

Ако имате женска котка, ще трябва да знаете кои са признаците, че тя започва да се разгонва. За щастие те са доста очевидни. Най-забележимият знак е, че вашата женска става прекалено нежна и иска прекомерно внимание от вас. Това обаче не е единственият знак, който трябва да търсите, може да забележите и други признаци, като например:

Dogsandcats.bg
 • Търкаляне в пода
 • Силно вокализиране
 • Извиване на гърба и поставяне на задните части нагоре
 • Маркиране с урина (макар че това се случва по-рядко при женските котки)

котка и собственикСнимка: iStock

Ползите от кастрирането на мъжката котка

Много собственици на домашни любимци не осъзнават ползите от кастрирането на техните котараци. Някои смятат, че е необходимо само да се стерилизира женска котка, тъй като тя е тази, която може да забременее и да роди котенца. Това обаче може да е безотговорно, тъй като ако мъжкият котарак избяга от дома ви, той може да се чифтоса с улична женска котка и така да допринесете за увеличаването и на без това голямата популация на бездомни котки в квартала ви.

котка навънСнимка: iStock

Съществуват много ползи от кастрацията на котките, а именно:

 • Елиминира или намалява шансовете вашият мъжкият котарак да маркира територията си с урина, което е много неприятно действие в дома.
 • Намалява шанса вашата котка да се нарани или изгуби, когато избяга, търсейки женска.
 • Намалява вероятността на влизането в битки с други котки.
 • Намалява популацията от нежелани котенца.
 • Може да намали агресивното поведение.
 • Помага на вашата котка да живее по-дълъг и по-здравословен живот.
 • Намалява риска от рак на тестисите.
 • Намалява риска от проблеми с простатата.

В заключение - мъжка котка може да надуши женска, която е разгонена на разстояние от около километър. Това също означава, че мъжкият ще се опита да избяга и да се отправи да намери женската. Това от своя страна може да доведе до опасност за вашата котка, тъй като може да бъде блъсната от кола, наранена по някакъв начин или изгубена и да не може да намери пътя си към дома. Затова е добре да държите некастрираните си гальовни животни у дома, както и да ги кастрирате. Така ще избегнете редица проблеми свързани с тяхното здраве, поведение и няма да допринесете за увеличаването на популацията на бездомните котки.

котка и собственикСнимка: iStock

Вижте още:

10 предимства от стерилизирането и кастрирането на котката

Какво е поведението на женските котки

Мога ли да кастрирам котката си докато е разгонена

Виж още