Котките знаят ли кога стопаните им са стресирани

котка и собственик Снимка: iStock

Н ашите котешки спътници преживяват и възприемат света фундаментално различно от хората. Но въпреки че те вероятно не могат да разберат какво точно казваме, те знаят кога нещо не е наред с техния човек. Те усещат, когато сме стресирани, уплашени, тревожни или депресирани.

Изследванията показват, че котките се адаптират към личностните черти на своите стопани. Невротичните и стресирани родители на домашни любимци обикновено имат котки с наднормено тегло с поведенчески проблеми и здравословни проблеми. Проучванията още показват, че котките се обръщат повече към любимия си човек, когато той изглежда депресиран или възбуден, и котките търсят информация от своите собственици за това как да реагират на нови ситуации и предмети.

Ако се страхувате от нещо, котката ви най-вероятно ще реагира по подобен начин. Мяукащите животни не само знаят кога сме стресирани, но и нашият стрес може да и на тях.

Индикатори за котешки стрес

котка и собственикСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Според PetMD, когато котките са стресирани, те често вокализират или се грижат прекомерно за козината си. Други индикации включват ходене до тоалетната извън нея, драскане и други поведенчески проблеми. Някои иначе добри гальовни животни може дори да станат агресивни към хора и други домашни любимци.

Котките често се отдръпват и изолират, когато са депресирани или тревожни. Много изпитват стомашно-чревни затруднения, включително диария и запек. Други започват да преяждат или губят интерес към храната, а много стресирани котенца спят повече, отколкото обикновено.

Как да предотвратим стреса и безпокойството на котката

Вашето безпокойство може да повлияе на котката ви, но когато се чувствате добре, котката ви може да изпита стрес по други причини:

  • Нова храна нова тоалетна или постелка за нея

Постепенното въвеждане на нови продукти допринася много, когато става въпрос за предпазване на вашия домашен любимец от стрес от храната и с тоалетнатаа. Повечето експерти препоръчват постепенно намаляване на количеството на един продукт и увеличаване на количеството на новия в рамките на около 1 седмица.

  • Преместване в нов дом

котка и собственикСнимка: iStock

Преместването в със сигурност не е приятно за гальовните животни, защото се озовават на ново място, което е пълно с непознати миризми. Поставете котешката тоалетна и обособете уютен кът, където вашият домашен любимец да се мотае и да разучи, преди да започне да изследва цялото жилище. Колкото повече познати и стари предмети и играчки осигурите на мъркащия приятел - толкова по-добре за него, тъй като ще усеща познати миризми.

  • Ремонт на дома

Подгответе безопасно място за вашата котка, преди да започне ремонтът. Уверете се, че котешкото мястото е далеч от това, където ще бъде ремонта и, че шумът ще е изомиран до известна степен. Някои котки се чувстват най-удобно, когато са сгушени високо.

Намаляване на котешкия стрес

Игрите и забавленията помагат за намаляване на стреса и безпокойството при някои котки. Също както при хората, гальовните животни, които се движат са по-малко склонни на разрушително поведение, свързано с тревожност. Стремете се към множество кратки, 10-минутни игрални сесии на ден.

Това ще помогне и на вас, ако сте под стрес и не се чувствате комфортно. Играта с котката, както и галене в скута помагат за освобождаване на напрежението, така че всички печелим.

Специално формулираните феромонови спрейове могат да ви помогнат да дадете на вашия домашен любимец усещане за спокойствие, а тихата музика може да осигури облекчение на безпокойството. Класическа музика и селекции, специално разработени за котки, често намаляват котешката тревожност.

котка и собственикСнимка: iStock

Ако сте загрижени за поведението на вашата котка, заведете вашия домашен любимец на ветеринарен лекар за пълен преглед, за да сте сигурни, че стресът не е проблем за здравето. За съжаление колкото и да не ни се иска нито ние, нито котката ни да изпитва тревожност - това все някога ще се случи. В такава ситуация можем да се подкрепяме взаимно и да се забавляваме колкото се може повече, за да освобождаваме напрежението.

Виж още