Мога ли да кастрирам котката си докато е разгонена

котка на пейка Снимка: iStock

Н а много собственици се случва да кастрират мъркащия си домашен любимец след като вече се е разгонил няколко пъти. Макар че винаги е добре да го направим преди това, ако нямаме възможност - това не представлява проблем. Независимо от времето, ако не желаете котката ви да се разгонва през няколко дни или се разхожда навън и се притеснявате, че може да създаде потомство - със сигурност ще трябва да предприемете стъпката да я кастрирате или стерилизирате.

Ако се чудите дали можете да го направите докато мъркащият приятел е разгонен - краткият отговор е да, можете. Но трябва да знаете, че това не е най-подходящият момент и сега ще научим защо.

Кастриране на котка преди разгонването

Операция по стерилизация или се счита за рутинна с относително нисък риск, ако мъркащият домашен любимец не е разгонен. В идеалния случай котката ви ще бъде стерилизирана преди първото ѝ разгонване, за да бъдат нещата по-лесни.

Ветеринарите обикновено препоръчват кастриране на котенца на възраст от шест-седем месеца. Това е така, защото повечето женски може би ще се разгонят за първи път на възраст между шест и девет месеца. Все пак, трябва да отбележим, че някои могат да се разгонят и дори да родят и на четвъртия месец.

Dogsandcats.bg

Най-добре обсъдете с ветеринарния лекар кой е най-подходящият момент да предприемете тази стъпка. Ако сте изпуснали момента и мъркащият приятел се е разгонил, сигурно се питате какво да предприемете и дали можете да го кастрирате докато е разгонен.

Кастриране на котка, която е разгонена

коте с дрехаСнимка: iStock

Когато мъркащите животни са разгонени, нейните инстинкти и хормони ѝ комуникират, че тя трябва да се чифтоса. Затова тя ще положи много усилия, за да избяга от дома да си, за да намери „партньор“. Ето защо котка, която е разгонена задължително трябва да се държи на закрито, за да се избегне нежелана бременност при женските.

За съжаление може да е доста трудно да се живее с мъркащ приятел, който се търка навсякъде, мяука силно и се втурва при всяко отваряне на външната врата. Препоръчително е да се изчакат няколко дни докато премине цикъла на разгонване, но ако нямате тази възможност - можете да попитате ветеринарния лекар дали може да кастрира котката ви възможно най-скоро. Това обаче има някои недостатъци.

Когато котката е разгонена, кръвоносните съдове, които снабдяват репродуктивните органи и околните тъкани, се препълват с кръв, а това прави тъканите по-податливи на разкъсване. Това води до операция, която е по-сложна и продължителна от рутинното кастриране. Освен това ще бъде по-скъпо поради необходимото допълнително време и консумативи. Въпреки че повишеният риск за котката е незначителен, някои ветеринари предпочитат да избягват да правят операция на котка, която е разгонена.

Ако сте насрочили операцията за стерилизация на котката си предварително и установите, че тя е започнала първото си разгонване точно преди операцията, не забравяйте да се свържете с вашия ветеринарен лекар за съвет. Може да е по-практично за вас, вашата котка и ветеринаря да отложите операцията.

Ако смятате, че рискът котката ви да избяга и да се чифтосва е висок, тогава може да си струва допълнителните разходи, време и риск да направите кастрирането, докато котката ви все още е разгонена. Говорете с вашия ветеринарния си лекар за съвет.

Важно е да знаете, че дори и котката ви да е разгонена - тя може да се кастрира, просто това вероятно ще струва повече на вас, а и рискът от усложнения е малко по-голям. Въпреки това, ако нямате друг избор и не можете да изчакате - обсъдете въпроса с ветеринарния лекар.

Вижте още:

Кога котките навлизат в пубертета

Как да успокоим котка, която е разгонена

Котките знаят ли, че са кастрирани

Виж още