Мога ли да науча котката ми да дава пет

котка дава пет Снимка: iStock

О бучението на трикове е чудесен начин да се свържете с мяукащия си спътник, а в същевременно това осигурява на котките така необходимата им умствена стимулация. Макар че тези очарователни животни са много по-трудни за трениране от кучетата, все пак с доза упоритост, търпение и желание от ваша страна, можете да обучите котката си на изненадващо много номера.

За да бъде обучението успешно, трябва да се придържаме към няколко основни правила:

  • Сесиите на трениране трябва да бъдат кратки: около 5-10 минути.
  • Отделяйте време да дресировка всеки ден по едно и също време, защото котките обичат рутината.
  • Не забравяйте любимите лакомства, но напомняме, че трябва да се дават с мярка (по 1-2 на ден).

Един доста впечатляващ трик, който със сигурност искате да научите котката си е да „дава пет“. Трябва да признаем, че не е лесен за изпълнение, тъй като мъркащият приятел трябва да вдигне лапата си по сигнал, след което да я „блъсне“ в нашата ръка. И все пак, дори и да не успеете да научите идеално котката си да дава пет, със сигурност ще се забавлявате взаимно по време на обучението.

Стъпки да научим котката да дава пет

котка дава петСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Стъпка 1: Започнете, като подготвите любимите лакомства на вашата котка, с които не я възнаграждавате често. Разклатете опаковката, за да накарате домашния любимец да се развълнува.
  • Стъпка 2: Вземете лакомство и го дръжте пред котката си близо до нивото на раменете. Тя трябва да посегне спокойна към него, без да се нахвърля яростно към вкусотията. Когато тя посегне, похвалете я и я наградете.
  • Стъпка 3: Практикувайте това в продължение на няколко дни, като отделяте само по няколко минути. Опитайте постепенно да поставите лакомството на такова ниво, че гальовният спътник да вдигне лапата си и да докосне ръката ви. Това разбира се се случва постепенно - първо оставяйте котката само да вдигне лапа, след това се опитвайте да я насърчавате да докосне ръката ви. 
  • Стъпка 4: Постепенно мяукащият приятел може би ще свикне, че за да получи лакомството трябва да докосне първо вашата ръка с лапа.
  • Стъпка 5: След известно време можете да показвате на котката си отворена ръка и да насърчите с „Браво!“ или друга положителна команда, която мяукащият приятел познава, за да докосне ръкавата ви. В случай, че котката ви се обърква - върнете се една или две стъпки назад и продължавайте докато не свикне.

Разбира се, няма гаранция че котката ви на всяка цена ще се научи да ви дава пет, но със сигурност това обучение ще бъде полезно за нея. Ако ви направи впечатление, че мяукащият ви спътник е склонен да научи друга команда - например да сяда или да чака търпеливо купата си за храна и тогава да започне да се храни - можете да го насърчите към тези поведения.

И на финала - трябва да помним, че последователността при обучението е ключова. Котките няма да научат какво се иска от тях само след няколко дни. Вероятно обучението ще отнеме седмици, но със сигурност резултатът си струва.

Вижте още:

Мога ли да науча котката да носи играчка обратно на мен

Как да използваме кликер, за да обучим котка

Как да привлека вниманието на котката ми

Виж още