Могат ли две мъжки котки да се разбират

две котки Снимка: iStock

М ъркащите животни често се отглеждат по двойки или на групи. Ако имате една котка и се изкушавате да си вземете друга, трудно е да предвидите дали настоящата ви котка ще приеме новия гальовен приятел. Котките могат да проявяват социална гъвкавост и да се адаптират, но все пак се различават по това доколко са склонни да приемат други котки на своя територия.

Могат ли две мъжки котки да се разбират? Има малко доказателства, че полът на котките влияе на това дали те се разбират с други гальовни животни, стига всички котки да са кастрирани.

Общителни ли са мъжките котки?

две коткиСнимка: iStock

Мяукащите животни се срещат повече сами в природата, но има и такива, които са семейно ориентирани. В дивите групи котките обикновено са свързани с женски и потомство, но това не означава, че двойки женски котки, двойки мъжки-женски или две мъжки не могат да се разбират. Това зависи повече от възрастта и личността на отделните котки, отколкото от пола.

Dogsandcats.bg

Като цяло, по-младите мъркащи приятели приемат по-добре нови котки. Възрастните са по-малко гъвкави. Общителната възрастна котка вероятно ще бъде дружелюбна. По същия начин самотната възрастна котка вероятно ще остане самотна и по-малко склонна да приема други.

Трябва ли да да помислим за втори мъркащ приятел?

Ако имате коте, възможно е да доведете друго коте и да имате двойка, която ще се свърже силно, когато навлезе в юношеството и зрелостта.

Ако имате възрастна котка, която се е установила в дома ви, тогава може би трябва да помислите добре дали да си вземете друга. Периодът на запознаване може да отнеме известно време, за да се адаптират напълно и двете котки, и дори да направите всичко правилно, някои възрастни котки никога няма да приемат друга друг гальовен спътник в своето пространство.

две коткиСнимка: iStock

Независимо дали ще си вземете котки от смесен или от един и същи пол, важно е те да бъдат кастрирани. Агресията и борбата са по-вероятни при свободно протичане на половите хормони.

Освен това за възрастни женски котки, които са се утвърдили като единствената котка в домакинството, е най-добре да си вземете по-млада женска. Мъжките могат да бъдат страшни за женските. Не е изключено мъжкото коте ще се превърне в „буен тийнейджър“, който може да дразни женската.

Предполага се, че женските приемат по-слабо нови котки, но младите, общителни мъжки вероятно ще се свържат помежду си. Ако имате млад, активен мъжки екземпляр, вземането на друг може да бъде добър вариант. По същия начин по-възрастните кастрирани мъжки котки могат да се радват на мъжко или женско коте.

Как мога да разбера дали котката ми иска другарче?

Както споменахме, индивидуалността на котката оказва по-голямо влияние, отколкото полът. Ако мяукащият приятел, независимо дали е мъжки или женски, проявява агресия или страх, когато наоколо има други котки, животни или дори ваши приятели, които са непознати за животинчето, той вероятно не е от тези, които биха приветствали друга котка в своето пространство. Или се подгответе за много дълъг и плавен процес на запознаване.

две коткиСнимка: iStock

Ако котката ви е била общителна с друга котка, това не означава, че ще приеме нова. Някои мъркащи животни по природа са дружелюбни, докато други са по-сдържани. Възможно е котката ви да се е разбирала добре с една котка, но да има конфликт с друга.

В идеалния случай се опитайте да съчетаете типовете характери, когато търсите другар за котката си, за да осигурите хармонична среда за всички.

Котките, живеещи в социална група, е по-вероятно да се влияят от своите характери, а не от пола си. Мъжките котки често се свързват с други мъжки котки, при условие че те са едновременно социални и млади, когато се запознават. Като цяло мъркащите приятели са по-социални с други сродни котки, а женските котки приемат по-малко нови котки, отколкото мъжките на всякаква възраст.

Вижте още:

Защо котките се ближат взаимно

Как котките се поздравяват помежду си

Могат ли две женски котки да се разбират

Виж още