Могат ли котките да бъдат животни за емоционална подкрепа

котка и стопани Снимка: iStock

К отките могат да бъдат любящи, нежни и привързани, но също така и независими, отдалечени и сдържани. Въпреки че науката е доказала, че домашните любимци имат положително въздействие върху нашето психическо и емоционално здраве, това важи ли и за котките?

От години се водят дебати сред експерти и собственици на домашни любимци дали котката може да бъде животно за емоционална подкрепа и в тази статия ще обсъдим този въпрос.

Какво значи животно за емоционална подкрепа

котка и стопаниСнимка: iStock

Като цяло, животно за емоционална подкрепа е такова, което може да служи като опора за хората и може да предложи укпокоение и комфорт на хора в нужда, които страдат от тревожност, депресия, пристъпи на паника, психични заболявания или друго.

Dogsandcats.bg

Няма спецификация какъв тип животно трябва да бъде животното за емоционална подкрепа, така че в действителност това може да бъде всяко животно, което ви носи комфорт.

Какви са ползите от котката като животно за емоционална подкрепа

Наличието на котка за емоционална подкрепа може да донесе доста ползи за здравето, например:

котка и стопаниСнимка: iStock

  • Облекчаване на стреса и депресията

Известно е, че котките помагат на хората да се справят със стреса и депресията. Гальовните животни за емоционална подкрепа дават на стопаните си усещане за смисъл и цел, което е известно, че допринася много за облекчаване на симптомите на депресия.

Котките помагат и при стрес. Дори мъркането може да направи чудеса, когато става въпрос за намаляване на нивата на стрес у хората. Ако имате котка, галенето ѝ може да освободи хормони за добро настроение, които незабавно облекчават симптомите на стрес или депресия.

  • Намаляване на безпокойството

Може да бъде почти невъзможно и непосилно препятствие за преминаване, ако страдате от тревожност. Котките могат да ви помогнат да преодолеете това препятствие и да намалите стреса. Мяукащите приятели могат да ви дадат нещо, за което да се грижите и какво да правите, което помага да преодолеете безпокойството и епизодите, които идват с него.

  • Намалява самотата

Друг начин, по който гальовен домашен любимец може да ви помогне, е като намали чувството на самота. Това важи особено за възрастните хора, които живеят сами. Да имате котка, която скача в скута ви и иска да бъде погалена и ви прави компания докато четете книга, може да помогне много в борбата с това чувство на хората, които са сами.

Чувството за по-малко самотни може да повлияе положително на живота ви и да ви накара да искате да излезете и да направите нещо. Ако сте самотни, излизането и общуването с други хора е от съществено значение, но и котката може да ви помогне.

котка и стопаниСнимка: iStock

Животът с домашен любимец може да донесе много любов и позитивизъм на всички хора независимо дали страдат от пхихически проблем или не. Гальовните животни могат да бъдат компания, както и прекрасни приятели за игра, забавления, гушкане или гледане на телевизия заедно. Може да звучи като нещо малко, но всъщност животът с домашен любимец носи много на стопаните. Често казваме, че ние се грижим за домашните си любимци (което разбира се е така), но забравяме, че те също са до нас. Със сигурност всеки собственик на котка или куче ще се съгласи, че животинчето му е било до него в труден момент или дори при обикновена настинка, поради която не сте могли да напуснете леглото си. 

Макар и темата за животни терапевти в България да е все още толкова актуална, тя набира популярност и вече можем да открием кучета, които са терапевти. Със сигурност е въпрос на време и мъркащите животни да заемат тази длъжност.

Вижте още:

4 ползи за здравето от притежаването на котка

Защо котката ми ме чака на вратата, когато се прибирам

Виж още