Може ли котка да надуши човешки хормони

котка и стопанка Снимка: iStock

О бонянието на котките е около 14 пъти по-добро от това на хората. Това може да се отдаде на факта, че котките са надарени с над 200 милиона сетива за миризми в носа си, което им позволява да откриват широк спектър от миризми включително човешки аромати и хормони, които обикновено се отделят в нашата пот и се пренасят във въздуха.

Изостреното им обоняние им помага да открият плячката и хищниците си. Но това не е всичко. Котките общуват помежду си предимно с миризми и могат чудесно да получат информация за друг мъркащ приятел от неговата миризма.

Какви видове човешки хормони могат да надушат котките - ще научим сега, благодаряние на сайтът Excited Cats.

1. Хормони на бременността

котка и стопанкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Тъй като котките са силно интуитивни същества, някои експерти смятат, че котката може да надуши бременността, откривайки я дори преди майката. Всъщност мъркащите животни могат да открият хормоналните промени в телата на бременните жени чрез обонянието си, въпреки че не могат точно да го насочат към бременността, защото не разбират понятието бременност.

Когато жената е бременна, тя произвежда по-високи нива определени човешки хормони. Тези хормони могат да променят естествения аромат на жената.

Те могат също да повлияят на определено поведение, език на тялото и емоции. Обикновено котките могат почти веднага да открият промените в тялото на жената, особено ако имат тясна връзка със стопанката си.

Въпреки че тези промени може да са незначителни в началото на бременността, вашата котка ще забележи разликата.

2. Феромони

Феромоните са по същество естествени химикали, секретирани от нашите тела. Въпреки че може да нямат миризма, те функционират като хормони, които помагат да се провокира социална реакция между различни същества.

Котките могат да надушат феромоните, произведени от тялото ви, и винаги знаят какво да правят с информацията, събрана от обонятелните им сетива.

Разбира се, човешките феромони може да нямат ефект върху някои котки, но повечето мъркащи приятели обикновено използват тези сигнали, за да определят какво може да чувства човек - дали е тъжен, щастлив или уплашен. Те могат да ги използват, за да усетят адреналин и страх у хората. Това им позволява да стъпват внимателно около раздразнените си собственици или дори да поискат внимание.

Някои котки дори обичат да подушват областта на чатала на човека. Въпреки че не е често срещано при всички котки, те правят това, за да усетят полъха на апокринните жлези, обикновено разположени в подмишниците и областта на чатала. Апокринните жлези освобождават информация за пола, пола и настроението на хората.

Така че, ако котката ви подуши тази част на тялото, това не е неуважение. Тя просто се опитва да събере информация от освободените феромони, за да разбере повече за вас.

3. Хормони на менструалния цикъл

Въпреки че може да звучи пресилено, смята се, че котките могат да разберат дали жената има менструален цикъл, като подушат нивата на хормоните и миризмата.

Когато настъпи менструалния цикъл, тялото на жевата произвежда някои хормони, които променят миризмата и вероятно котките надушват тази разлика.

4. Тестостерон

Като цяло, мъжете имат около осем пъти повече тестостерон, отколкото жените имат в телата си. Разбира се, няколко проучвания изглежда показват, че котките могат да надушат женските хормони, но няма доказателства, че те могат да надушат мъжкия тестостерон.

котка и стопанкаСнимка: iStock

Така че котките не могат да използват тестостерона, за да разграничат мъжете от жените. Разбира се, те може да са в състояние да разпознаят определени хормони, които принадлежат към определен пол, но не могат да използват обонянието си, за да разберат дали човекът е мъж или жена. За котките всички сме еднакви.

Котките могат да надушат и открият хормонални промени в тялото ви чрез много развитото си обоняние, което е много по-добро от това на хората. Те могат да надушат хормоните, произвеждани по време на бременност, като прогестерон, естроген, въпреки че не могат точно да кажат какво точно значат тези хормони.

Мяукащите приятели могат също да открият ендорфини, произведени от тялото ви, когато сте щастливи, или адреналин, произведен, когато сте уплашени. След това те могат да изберат да останат близо и да ви утешат или да избягат и да се скрият, докато настроението ви се подобри.

Вижте още:

Защо котката ми мяука и се търка във всичко

По-привързани ли са котките към бременните си стопанки

Усещат ли котките миризмата на други котки върху вас

Виж още