Може ли котка да настине от куче?

котка при ветеринар Снимка: iStock

К акто във всяко семейство знаете чудесно какво се случва когато един член се разболее - настинката лесно започва да се предава на всички. Същото се случва и с домашните любимци. През повечето време настинките са специфични за вида. Въпреки това, може да се изнанадате, но е възможно куче и котка да си прехвърлят някои болести и в тази статия ще разберем как се случва това.

Как се разпространяват настинките при животните?

Животните се разболяват по същия начин, както и ние. Точно както нашето кихане може да съдържа инфекциозни частици, предаващи се покрай грипни инфекции и други заболявания, кучетата и котките могат да направят същото. Болестта може да се разпространи чрез кашлица, кихане и всичко друго, което пренася малки молекули през въздуха, за да бъдат вдишани или погълнати.

котка при ветеринарСнимка: iStock

Прехвърлянето на настинка между кучета и котки е рядко, но възможно

Въпреки че вирусите могат да обитават няколко вида в зависимост от вируса и възможните мутации, нетипично е кучетата и котките да получават една и съща вирусна настинка.

Dogsandcats.bg

Признаци на настинка както при кучета, така и при котки са:

  • Летаргия
  • Влажни очи
  • Кихане
  • Кашлица
  • Треска
  • Затруднено дишане

Дали наистиа е просто настинка?

Настинките, които засягат хората, обикновено се причиняват от риновируси. Тези конкретни вируси са уникални за хората и обикновено не заразяват нашите домашни любимци. Но ако настинката изглежда толкова сходна при човек и котка или куче, как могат да бъдат причинени от различни неща?

Терминът настинка е общ термин за описание на набор от симптоми, свързани с инфекцията, както е отбелязано по-горе. Така че, когато казваме, че котките и кучетата се разболяват от настинка, макар и вярно, това е общ термин, който описва конкретен набор от вируси или симптоми, а не конкретен тип или вирус или бактерии.

Котките обикновено получават херпесвирус и калицивирус, докато кучетата имат респираторен коронавирус, кучешки аденовирус тип 2 и кучешки параинфлуенца. Някои от тези имена може да звучат познато, защото много от тези вируси имат ваксини за защита срещу тях.

Ваксинации за предпазване от заболяване

котка при ветеринарСнимка: iStock

Въпреки че ваксините са почти изкоренили проблеми като чумата, вирусите на настинка и грип могат да мутират и да заразят гостоприемниците.

Но ваксините осигуряват допълнителен слой защита, за да избегнете заразяването на вашия домашен любимец с болестта или да намалите тежестта на симптомите. Затова годишните ваксини както при котките, така и при кучетата са абсолютно задължителни.

Сериозни ли са настинките при кучета и котки?

Както при всичко друго, тези вируси могат да бъдат много сериозни, въпреки че повечето домашни любимци се възстановяват напълно. Фактори като цялостното здраве и всички фактори, които причиняват компрометиране на имунната система, играят огромна роля при определянето на това.

Ако подозирате, че вашето куче или котка има настинка, ако е възможно, добра идея е да ги отделите, докато се почувстват по-добре. Тези заболявания могат да бъдат много заразни и да причинят много повече усложнения, отколкото е необходимо. Не забравяйте да заведете болния домашен любимец на ветеринар, за да започнете правилното лечение.

Понякога може да е по-сериозно от типичната настинка при куче или котка - така че е най-добре да тествате, ако се притеснявате.

Кучетата и котките обикновено не споделят едни и същи вируси, но все пак могат да обменят бактерии. Така че, ако едното животинче е болно - заведете го на ветеринар, попитайте дали другото е в опасност и започнете адекватно лечение.

Не забравяйте, че рутинните ваксини са насочени към много вируси на настинка и грип. Ако вашите домашни любимци не са в крак с ваксините, това може да причини заболяване, което може да варира по тежест. Ако имате въпроси или се притеснявате за вашите домашни любимци, не се колебайте да си уговорите час с вашия ветеринарен лекар.

Вижте още:

Вредна ли е котешката храна за кучето

Могат ли кучетата да са алергични към котки

Как да сприятелим успешно куче с котка

Виж още