Можем ли да научим котките да ни „дават целувки“

котка целува стопанин Снимка: iStock

М ъркащите домашни животни са много сладки и със сигурност всеки котешки стопанин се прехласва по котката си. Хората изразяваме любовта си чрез прегръдки и целувки. За мъркащите приятели обаче тези поведения могат да бъдат доста странни, тъй като не са естествени.

Котките изразяват любов и привързаност към стопаните си като ги следват от стая в стая, гушкат се в тях, играят, мъркат или просто прекалват време на кравайче някъде в стаята, макар и често това да не е точно в скута ви.

Няма нищо лошо в това да гушкаме котките си, да ги взимаме на ръце и дори да ги целуваме, стига да не сме твърде досадни и да не притискаме домашния си любимец. Някои котки не обичат да бъдат гушкани и трябва да уважаваме това. От друга страна, ако имаме котка, която е доста мила, няма нищо против тези човешки поведения, можем дори да стигнем по-далеч като я научим да ни целува. Как е възможно това? С храна, разбира се!

  • Стъпка 1

Поставете малко мокра котешка храна или лакомство (което се облизва) на бузата си, където искате мъркащият приятел да ви „целуне“. Можете да започнете тренировките и с храна на пръста си.

Dogsandcats.bg

котка целува стопанинСнимка: iStock

  • Стъпка 2

Извикайте котката си и насочете намазаното си лице или пръст към мъркащия домашен любимец. Той със сигурност с интерес ще ви подуши и вероятно - оближе, а вие ще получите така желаната целувка.

  • Стъпка 3

Можете да повтаряте упражнението като накрая стигнете до момент, в който не се нуждаете от храна.

Това е лесен трик, по който можете да обучите гальовния домашен любимец да ви целува обратно. Все пак, внимавайте, тъй като котешката уста съдържа голям брой бактерии, а грапавият език на котката може да се усеща като пилинг върху бузата или лицето ви и може да не е много добра идея да правите това редовно. За да избегнете всякакви опасности е добре да почистите лицето си след като получите тази грапава като шкурка целувка. 

Вижте още:

Мога ли да целувам котката си

Малко повече за „котешката целувка“

Защо котките бутат главите си в нас

Виж още