Негодуват ли котките

котка у дома Снимка: iStock

К отките може и да са способни да бъдат „мрънкащи“, но могат ли наистина да таят злоба? Отговорът подлежи на обсъждане и може да зависи от възрастта на котката. Котенцата, например, са известни с късата си памет и често е необходимо да се коригират отново и отново за едни и същи грешки. На тази възраст паметта на котенцата е толкова малка, колкото тялото им, което означава, че те не могат да държат злоба! При по-възрастните представители обаче може да ситуацията да е малко по-различна.

Котешката памет

Колко дълга е паметта на котката? Имат ли достатъчно дълги спомени, за да държи злоба? В сравнение с паметта на кучето, тази на котката може да продължи до 16 часа, твърдят изследователи. Предполага се, че мозъкът на котката (тяхната мозъчна кора) има структура, много подобна на тази на човека. Това може да е причината котките да ви напомнят кога е време за вечеря, помнят как могат да отварят врати и да използват езика на тялото си, за да общуват.

Мозъчната им структура може също да обясни защо някои котки все още са ядосани часове след като са били изгонени от дивана! Така че, дори ако една котка може да таи злоба, обидата не трябва да продължава повече от няколко часа в най-добрия случай. Гальовните животни в повечето случаи са мили същества, които скоро ще забравят, че сте ги обидили, особено ако извадите храна, погушкате се с тях или поиграете.

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Асоциация на котката с предмети и спомени

Както специалистите по поведението на животните, така и ветеринарите са съгласни, че не всичко се знае или разбира за способността на нашите домашни любимци да запомнят. Някои собственици на гальовни животни биха се заклели, че котките им могат да си спомнят много събития от миналото си, свързани с удоволствие и болка.

Пример за това поведение може да бъде демонстриран, когато дадете на вашия домашен любимец лакомство за това, че е добър, което може да бъде свързано с нещо, което е приятно. От друга старана когато поставите вашия домашен любимец в транспортна чанта, когато дойде време да посетите ветеринарния лекар, това може да се тълкува като нещо неприятно.

Нормални ли са странните поведения

Мнозина вярват, че котките са капризни и независими и за съжаление автоматично свързват с мъркащите приятели с тези поведения, което кара много собственици на котки да вярват, че поведение като агресия, пакостливост, пропускане на тоалетната и проблеми с уринирането са нормални или се случват от гняв.

котка у домаСнимка: iStock

Ако смятате, че котката ви е злобна и гореспоменатите поведения са просто странно котешко поведение, може да грешите. Всички тези проблемни поведения могат да бъдат признаци на тревожност, което кара вашия домашен любимец да страда ненужно. Ако лечението се забави поради стрес, той може да прерасне и в агресия и дори проблеми със здравето.

Ако подозирате, че гальовният домашен любимец просто се държи злобно - помислете дали всъщност няма причина за това и не е разтревожен. Винаги има подходящи методи за обучение за промяна или ограничаване на нежеланото поведение, но трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар първо, за да изключите проблеми със здравето и второ - може да ви даде съвет за нежеланото поведение.

Вижте още:

Котките усещат ли емоциите на стопаните си

Котките могат ли да плачат

Котките изпитват ли срам

Виж още