Нормално ли е котките да си играят с опашките си

Котка спи до прозорец Снимка: IStock

В ъпреки че често мислим за кучета, които гонят опашката си, защото го правят по-често, при мъркащите животни също може да се наблюдава, но при определени ситуации. В тази статия ще разгледаме при кои случаи гальовните животни играят с опашките си и дали просто се забавляват или имат по-дълбок проблем.

1. За забавление

Понякога мяукащият домашен любимец просто гони и си играе с опашката си, защото е забавно. Ако случаят с вашата котка е такъв, те вероятно са си играли с опашката си, откакто са били малки.

Възможно е по-възрастна котка внезапно да започне да си играе с опашката си, когато не го е правила преди, но е малко вероятно.

2. Бълхи

Бълхите сърбят и хапят и вашата котка няма да ги хареса по тялото си. Тя ще се ближе и дъвче козината си, в опит да ги свали. Ако бълхите са на опашката, това е мястото, където тя ще съсредоточи вниманието си. Докато котките могат да достигнат до различни части на тялото си, опашката им е една от най-лесните за достъп.

Dogsandcats.bg

3. Инфекция

Ако погледнете по-отблизо опашката на вашата котка и забележите възпаление, струпеи или други проблеми, има приличен шанс да има инфекция, за която трябва да се погрижите. Освен ако вече нямате лекарството под ръка и знаете какво правите, най-добре е да заведете мъркащия спътник на ветеринар за лечение.

Котка у домаСнимка: IStock

4. Алергии

С промяната на времето могат да се появят и алергиите на вашата котка. Те може да са напълно добре за определен сезон, но за другите може да се нуждаят от лекарства, които да им помогнат да преминат. Ако котката ви преследва опашката си от скоро, може да се наложи да я заведете на тест за алергия, за да овладеете ситуацията.

5. Фрактура или проблем с опашката

 В случай че мяукащият домашен любимец се е наранил при своите подвизи - трябва бързо да го заведете на ветеринар, за да го прегледа. Фрактура и каквото и да е неразположение в опашката (или друга част на тялото) трябва да се лекува възможно най-скоро.

И все пак кога е нормално котката да играе с опашката си?

В случай че мяукащият домашен любимец е в отлично здраве и няма бълхи или други паразити - може би просто се забавлява да гони опашката си. Особено, ако това е поведение, което сте наблюдавали в мъркащия приятел от откакто е бил малко коте.

Възможно е също възрастна котка да търси нови начини да се забавлява и опашката им да изглежда като забавна играчка. Няма нищо лошо в това, стига поведението да не е прекалено.

Важно е обаче да наблюдавате дали котката ви просто си играе с опашката или я дъвче. При вторият случай - това често е индикация за раздразнение.

Вашият мъркащ приятел вероятно си играе с опашката, за да се забавлява, така че защо не се погрижите да има повече забавления и играчки наоколо? Така мяущашият домашен любимец ще си набавя необходимата доза игри без да гони опашката си. Не пречи да помислите и за втора котка, за да може двете животинчета да се забавляват взаимно и да си имат компания.

Вижте още:

Как котките контролират опашките си

Котешката опашка – какво можем да научим от позицията й

Виж още