Рак на аналната злеза при котки

котка ветеринар Снимка: iStock

К акто всяко друго живо същество, мъркащите домашни любимци могат да се разболеят и не са застраховани и от по-тежки заболявания, като например рак. Въпреки че ракът на аналната жлеза не е често срещан при мъркащите ни приятели, все пак има вероятност да се появи. 

Лошото е, че това е инвазивно заболяване, което за съжаление рядко има положителна перспектива. Обикновено се наблюдава като ректален растеж (маса) при гальовните животни, но също така често заболяването се открива и в лимфните възли. Поради вида на заболяването, то обикновено е злокачествено и може бързо да се разпространи в други области на тялото на котката. Има налични възможности за лечение, обикновено хирургически, които могат да помогнат за подобряване на шансовете на животинчето за оцеляване.

Симптоми на рак на аналната жлеза при котките

Най-честият признак на заболяването е ректална маса или тумор. Туморите често са малки по природа. В допълнение към видимите признаци на тумор, котките, които страдат от заболяването, може да имат запек или затруднена дефекация, загуба на апетит (анорексия), прекомерна жажда или летаргия.

Причини за появата на заболяването

котка ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Хубавото е, че това състояние е, че се среща доста рядко при котките. Понастоящем няма порода, която да е най-склонна към този вид рак, но той често се свързва с хормонален дисбаланс, тъй като често се среща в аналната/гениталната област. Също така е свързано с високи нива на калций в тялото на животинчето.

Поставяне на диагноза и лечение

Ветеринарният лекар вероятно ще трябва да вкара фина игра в раковата маса, за да се изследва клетките. Може да бъде предизвикателство да се определи дали масата е злокачествена или не, така че иглената биопсия е полезен диагностичен тест. Някои ветеринарни лекари също ще използват инструменти за изображения, за да видят масата, като рентгенови лъчи или ултразвук.

Лечение

Правилният курс на лечение е хирургично отстраняване на тумора. Лошото е, че отстраняването само по себе си може да не е лек, тъй като ракът може да се е разпространил в други части на тялото.

Грижи за котката след операцията

След като туморът бъде отстранен, се препоръчва да продължите да наблюдавате котката си чрез физически прегледи, рентгенови лъчи, ултразвук и кръвни изследвания. Тестовете за калций и бъбреците също работят за проследяване на заболяването. Общата прогноза за заболяването обаче е лоша, въпреки че операцията може значително да подобри вероятността за възстановяване.

Както споменахме - “хубавото” на това заболяване е, че се среща много рядко при котките. Все пак, то съществува и колкото по-информирани сме, толкова по-бързо бихме могли да забележим евентуални симптоми и да се погрижим за лечението на котката възможно най-скоро. 

Вижте още:

Как да избера ветеринарен лекар за котката ми

4 често срещани инфекциозни болести, от които страдат котките

Виж още