И котките могат да страдат от анорексия

котка у дома Снимка: iStock

М акар и да звучи необичайно за нашите лакоми мъркащи животни, някои от тях могат да изпитват проблеми при храненето. Анорексията при гальовните животни е точно както при нас, хората и представлява загуба на апетит за храна. Разбира се, състоянието може да се появи и при улични котки, които не успяват да се нахранят, не се справят в средата или са прекалено стресирани, за да се грижат за себе си.

При котките се разграничава два вида анорексия - истинска и „псевдоанорексия“. И двата вида водят до намален прием на храна, но котка с псевдоанорексия иска да яде (тоест изпитва глад), но не може поради трудности при дъвчене или поглъщане на храна или някаква друга причина. Независимо от това дали мяукащият спътник страда от истинска или псевдоанорексия, намаленият апетит и намаленият прием на храна са състояния, на които трябва да се обърне сериозно внимание, тъй като са животозастрашаващи. Ако мяукащият домашен любимец отказва да се храни - трябва да се обърнете към ветеринарен лекар.

Какво причинява анорексия и псевдоанорексия

Има много потенциални обяснения за намалената консумация на храна и първата, най-важна стъпка е да се определи причината, пораки която мяукащият спътник не се храни - дали иска да яде, но не може или действително не изпитва интерес към храната?

В случай че гальовният домашен любимец е гладен, но въпреки това не може да се храни, тогава са възможни някои проблеми със здравето като например:

Dogsandcats.bg
  • Проблеми със зъбите - стоматит, гингивит, парадонтит или друго
  • Възпаление и болка в тъканите на устата и гърлото
  • Рак или тумори на устата, езика, сливиците или свързаните с тях структури
  • Болка на друго място по тялото или дискомфорт, които пречат на мяукащия приятел да се храни

Истинската анорексия или ситуациите, в които котката ви просто не желае да се храни, може да се случи поради:

котка у домаСнимка: iStock

  • Заболяване
  • Стрес
  • Отравяне
  • Стомашно-чревни проблеми
  • Странични ефекти от лекарства

Как да помогна на котката ми да се храни

Лечението ще зависи изцяло от диагнозата и причините, поради които котката среща трудности да яде. Ако е налице някакво заболяване - ветеринарният лекар ще предпише необходимите лекарства за лечението. В случай че котката ви е здрава, тогава можете да направите различни експерименти, за да я насърчите да се храни - сменете храната, увеличете мократа храна, тъй като тя е доста миризлива, а котките обичат това.

Независимо от причината за намаления прием на храна, промените в хранителните навици и модели изискват изследване. Загубата или намаленият апетит може да сигнализира за нещо сериозно и може да допринесе за сериозни последствия или изход. Отнесете се сериозно към промените в хранителното поведение на вашата котка и ангажирайте вашия ветеринарен лекар навреме.

Вижте още:

6 признака на щастлива котка

Колко често трябва да храня котката си

4 ползи да храните котката си по график

Виж още