Основни разлики между Бирманската котка и Рагдол, които трябва да знаете

Бирманска котка Снимка: iStock

Б ирманската котка и Рагдол са подобни породи, които може да е трудно да се разграничат на пръв поглед. Това има смисъл, тъй като Бирманската порода е била използвана при развъждането на първите котки Рагдол. Въпреки това, в днешно време те са напълно различни и признати породи, които имат някои съществени разлики в стандарта на породата, историята и здравето, които ще обсъдим в настоящата статия!

История на Бирманската котка и Рагдол

Легендата за Бирманската котка гласи, че те са били отгледани в храм в Бирма от свещениците на Кита и когато господарят им починал, душата му влязла в котката, давайки на Бирманката красивия цвят на козината. Въпреки това няма доказателства, че тези котки произхождат от Бирма. Породата може със сигурност да бъде проследена назад във Франция през 1920 г., а котките са донесени в Съединените щати през 1960 г.

Бирманска коткаСнимка: iStock

Котките Рагдол са разработени през 60-те години на миналия век от Ан Бейкър в Калифорния. Както при Бирманската котка, има малко мистерия относно произхода на породата. Въпреки че се смята, че основните котки са известни, Бейкър твърди, че породата се е появила, след като гените на основната женска котка са били променени след инцидент.

Dogsandcats.bg

Разлика в размерите между Бирманската котка и Рагдол

Котките Рагдол са по-големи от Бирманските котки. Радголите са голяма порода котки с тегло на женските от около 4-7 кг. Мъжките Бирмански котки също са склонни да бъдат по-големи от женските котки, но се считат за средно голяма порода със средно тегло от около 5 кг.

Разлика във външния вид между Бирманската котка и Рагдол

Въпреки че първоначално може да си помислите, че има малка разлика между двете породи, има няколко разлики във външния вид, които можете да търсите. И двете породи имат сини очи, дълга коса и заострена шарка на козината (colorpoint). Това оцветяване включва светло тяло с по-тъмно оцветяване на краката, опашката, лицето и ушите.

Бирманска коткаСнимка: iStock

Бирманските котки могат да се открият във всички цветове colorpoint и имат отличителни бели крака. Рагдолът също се открива във всички colorpoint цветове и въпреки че някои може да имат бели крака, това не се изисква според стандарта на породата.

Котките Рагдол се откриват и в други цветове и шарки, включително двуцветен модел с изцяло бели стъпала и крака и шарка с ръкавици с бели предни лапи и задни крака и бяла ивица от под брадичката чак надолу по корема. Освен това, докато и двете котки имат копринена козина, котката Рагдол има минимален подкосъм, докато Бирманската няма такъв.

Разлика в характера между Бирманската котка и Рагдол

Въпреки че породата не е надежден показател за темперамент, има някои разлики в личността, които трябва да се имат предвид между двете породи. Бирманските котки се описват като спокойни „котки в скута“, които са едновременно лоялни и любящи. Те са спокойни и приятелски настроени и ще се насладят на всяко внимание, което вие или вашите гости може да предложите. Може да прекарват по-голямата част от времето си в скута на стопаните си, но това не означава, че не са игриви и любопитни. Те обичат да преследват играчки, когато настроението им е добро.

Бирманска коткаСнимка: iStock

Котките Рагдол са описани като любящи, социални и сладки. Те са тихи и привързани и са много толерантни към другите членове на семейството, включително деца и други домашни любимци.

Особености при здравето на Бирманската котка и Рагдол

Като цяло Бирманските котки са много здрава порода. Международната асоциация на котките не изброява никакви генетични здравословни проблеми, за които собствениците да се притесняват. При правилна грижа здравите котки могат да живеят от 9 до 15 години или повече.

Котките Рагдол трябва да бъдат тествани за хипертрофична кардиомиопатия. Това е често срещан тип сърдечно заболяване, което може да има генетичен компонент. Котките имат подобна продължителност на живота като породата Бирма, живеят до средните си години или повече, ако са здрави и получават подходящи грижи.

Вижте още:

Разлики между Норвежка горска котка, Мейн Куун и Сибирска котка

Виж още