Основни разлики между дива котка и бездомна котка

улична котка Снимка: iStock

А ко сте забелязали странна котка във вашия квартал или по време на някое ваше пътуване, може да се чудите дали това е дива котка или бездомна котка. Как можете да разберете разликата между двете, особено ако контактът ви е ограничен?

Всъщност, има издайнически признаци, които показват дали имате работа с дива котка или бездомна котка, но ще трябва да сте наблюдателни и проницателни.

Важно е да знаете разликата между двата вида, защото можете да очаквате различно поведение от тях. Ако имате свой котешки приятел с достъп до открито, разбирането дали имате дива котка или просто бездомна котка, която се лута, е важен момент да запазите мъркащия си приятел в безопасност.

Дива котка и бездомна котка

Важно е първо да се установи какво дефинира дивия мъркащ приятел и какво бездомния. И двата вида споделят общ знаменател, тъй като живеят на открито без постоянна човешка грижа, но има важна разлика.

Dogsandcats.bg

Дивите представители имат малко или никакво взаимодействие с хората. Бездомните от друга страна - живеят около хора и редовно „комуникират“ с тях. Гальовното животинче, на което оставяте храна пред блока е бездомна котка. То е свикнало с хората, макар и да стои на разстояние от тях. За съжаление някои от тях дори може да са били домашни, но поради някаква причина да са се озовали на улицата.

И дивите, и бездомните представители се считат за опитомени котки, а не за диви животни. Въпреки това, личността и поведението на дивата котка може да се различава много от тази на бездомната котка.

Как да разпознаем дали една котка е дива или бездомна

дива коткаСнимка: iStock

Има както физически характеристики, така и поведенчески, които могат да ви помогнат да ги различите.

  • Физически характеристики

Бездомните котки могат да изглеждат особено кльощави и неподдържани. Тъй като са неопитни ловци може да им е по-трудно да търсят храна. Освен това, те често биват отхвърляни от колониите на диви котки и могат да бъдат замесени в „спорове“ за територия.

Дивите котки, от друга страна, са „експерти“ по пътя на дивата природа. Те изглеждат здрави, благодарение на способността си да живеят на открито и имат завидни ловни умения.

  • Поведение

Дивите котки обикновено никога няма да се доближат до човек. Те проявяват огромна предпазливост и избягват контакт на всяка цена.

Известно е, че бездомните представители проявяват по-открито поведение към хората, включително контакт с очите и дори приближаване към човек. В някои случаи е известно, че се търкат в крака на непознат. Хората са позната гледка - и известен източник на храна за тях.

Бездомните мъркащи животни са склонни да държат опашката си вдигната високо във въздуха, което е знак за приятелство и откритост. Това обаче, не може да се види в поведението на дивите представители, които по-скоро се движат бързо, опашката им е ниско долу и дори може да са в леко приклекнала поза когато „притичват“ около хора.

Няколко съвета за безопасност при взаимодействие с двата вида котки

Основно правило, когато имате вземане-даване с животинче, което не познавате е да сте предпазливи - независимо дали котката е бездомна, дива или е кучето на съседа ви.

Бъдете нащрек за езика на тялото на тези представители, тъй като те могат да са непредвидими и уплашени, като могат да покажат това по следния начин:

  • Съскане
  • Присвити очи
  • Уши клепнали назад
  • Настръхнала козина по гърба
  • Уплашен поглед

Не бива за забравяте да измивате веднага ръцете си след контакт с улично животинче, тъй като то едва ли е обезпаразитено, а вероятността от бълхи или други твари е доста голяма.

За разликата между диви и бездомни мъркащи животни трябва да запомните, че бездомните са свикнали да комуникират с хората. Дивите не са социализирани и се считат за диви по отношение на поведението си. Много трудно би било да привикнете такъв див представител да общува с вас, но въпреки всичко вие пак можете да им оставяте храна и да се грижите за тях, просто трябва да го правите от разстояние.

Вижте още:

Кога и защо котките съскат

Котешката опашка – какво можем да научим от позицията й

Виж още