Отмъщават ли ни котките, когато не използват тоалетната си

Котка тоалетна Снимка: IStock

Е два ли има собственик на мъркащ домашен любимец, който да не се е сблъскал с проблема с тоалетната - котката не я използва. Както всичко е наред, изведнъж домашният любимец започва да уринира в леглото ни или пък да се изхожда до тоалетната или по-лошо - на други места като нашето пране, килима, изтривалката пред банята… Възможностите са безкрай. 

Първият въпрос, който обикновено си задаваме е - дали сме направили нещо, с което сме ядосали нашия гальовен спътник и сега той ни отмъщава

Възможно е да е медицински проблем

Преди да решим, че котката ни е сърдита и иска да ни го покаже, трябва да помислим за нейното здраве. Когато гальовния спътник изведнъж започне да пропуска тоалетната - това може да е знак за дискомфорт, болка или някакво друго неразположение. Стресът също е много важен фактор. 

Инфекции на пикочните пътища, цистит, камъни в пикочния мехур или запушване, са само някои от заболяванията, които могат да допринесат за уриниране на неправилното място. Има много случаи, в които котките спират да използват тоалетната си, просто защото я свързват с болка. След това отиват на места като вашето легло или пухкавия килим, защото им е по-добре да се облекчат там. 

Dogsandcats.bg

Проблемът би могъл да е в тоалетната

Котка тоалетнаСнимка: IStock

Ако сте посетили вашия ветеринарен лекар и всички медицински състояния са изключени, то е време да проверите дали мъркащият приятел не е спрял да харесва тоалетната си или постелката към нея. В случай че сте купили малка тоалетна, а котето вече е пораснало и се чувства тясно - време е да смените с по-голяма. 

Пясъкът за тоалетната също не бива да се пренебрегва. Знаем, че повечето котки не обичат ароматизираният такъв, колкото и за нас да мирише приятно. Бихте могли да купите друга тоалетна или пясък, като оставите старите, за да прецените дали това е проблемът. В случай че котката ви започне да използва новите - това означава, че тя просто вече не харесва старите си принадлежности. 

Почиствате ли тоалетната редовно?

Разбира се, ежедневното почистване на котешката тоалетна е абсолютно задължително и някои котки просто няма да използват мръсна тоалетна. Знаем, че тези приятели се стараят много да поддържат козината си чиста, така че няма да направят компромис със занемарена тоалетна. 

Ако се случи котката ви да започне изведнъж да пропуска тоалетната си - помислете за нейното здраве и как се чувства преди да предположите, че отмъщава.

Ако се случи котката ви да започне изведнъж да пропуска тоалетната си - помислете за нейното здраве и как се чувства преди да предположите, че отмъщава.

Вярно е, че мъркащите животни са своенравни, но много голяма част от поведенческите проблеми са породени от това, че не сме осигурили добра среда за котката ни, където да може да упражнява дивите си инстинкти. 

Вижте още:

Как се почиства котешка тоалетна

Как да почистим котешката урина

Защо котката ми пишка върху леглото

Виж още