Персийска или Хималайска котка: каква е разликата между двете породи

Персийска котка Снимка: iStock

П ерсийските и Хималайските  котки имат донякъде сходен външен вид. Това е така, защото те са доста близки роднини. Всъщност Хималайската котка е създадена в САЩ през 30-те години на миналия век чрез специализирано развъждане на Персийски котки с цел създаване на персийска котка с по-различен цвят на козината. Хималайската котка е призната едва през 50-те години на миналия век, когато се превръща в самостоятелна порода.

Днес някои регистри смятат Хималайците за разновидност на Персийската котка. Но освен цветът на козината, има ли някакви разлики между тези две породи? Едната предпочитана ли е пред другата? Нека разгледаме по-отблизо всяка от тези специфични породи, за да видим къде се крият разликите.

Визуални разлики между Персийските и Хималайските котки

Персийска коткаСнимка: iStock

Персийска котка:

Dogsandcats.bg
 • Средна дължина (възрастен): 35-45 см
 • Средно тегло (възрастен): 3-7 кг.
 • Продължителност на живота: 8-17 г.
 • Нужди от обгрижване: ежедневно четкане
 • Характеристики: послушни, лоялни, привързани към стопаните си
 • Приятелски настроени към кучета: да

Хималайска котка:

 • Средна дължина (възрастен): 43-48 см.
 • Средно тегло (възрастен): 3-6 кг.
 • Продължителност на живота: 9-15 г.
 • Нужди от обгрижване: ежедневно четкане
 • Характеристики: тихи, срамежливи, послушни, любящи
 • Приятелски настроена към кучета: да, стига кучето да е по-спокойно

Темперамент на Персийската котка

Персийска коткаСнимка: iStock

Въпреки че са интелигентни, Персийските котки не са известни като гениите в света на котките. Всъщност те са забележимо по-малко интелигентни от повечето породи котки. Но поведението им е това, което ги прави толкова популярни.

Докато повечето котки са взискателни и ще ви дадат да разберете кога да им дадете обич, Персийските котки са малко по-различни. Те изобщо не са много взискателни и ще ви позволят да им осигурите обич, както намерите за добре, въпреки че все пак могат да станат малко по-гласовити, когато се почувстват пренебрегнати.

Те са дружелюбни и игриви, макар и да не са прекалено енергични. Често ще ги намерите да се излежават, въпреки че са също толкова щастливи да си играят с играчка и да се забавляват.

Подходящи ли са Персийските котки за семейства?

Персийските котки са подходящи за семейства. Те не са прекалено взискателни, но все пак искат много внимание, което може да бъде осигурено от няколко членове на семейството. Но любовта им не се дава даром. Всеки член на семейството ще трябва поотделно да заслужи доверието, любовта и приятелството на тази порода.

Разбира ли се Персийската котка с други домашни любимци?

Персийска коткаСнимка: iStock

Персийската котка като цяло е дружелюбна. Като такива те се разбират добре с почти всички. Това включва и други домашни любимци. Независимо дали става въпрос за кучета или други котки, персийците изглежда нямат нищо против допълнителната компания и общуване.

Грижи за Персийската котка

Като цяло Персийските котки са доста трудни за поддръжка. Както вече споменахме, те няма да изискват вашето внимание, въпреки че ще ви уведомят, ако смятат, че не им го осигурявате достатъчно. Освен от редовна любов и привързаност, тази порода се нуждае от постоянна грижа за козината, за да се предпази от сплъстяване и заплитане.

Здравни съображения на Персийските котки

Тъй като Персийските котки са били специално развъждани, за да подчертаят определени качества, те са станали податливи на редица наследствени здравословни проблеми. Трябва да следите за тях с редовни посещения при ветеринарен лекар през целия живот на котката.

Някои от най-често срещаните заболявания, които засягат тези гальовни животни са хипертрофична кардиомиопатия, поликистоза на бъбреците, прогресивна атрофия на ретината, камъни в пикочния мехур, инфекции на пикочния мехур и други.

Персийска коткаСнимка: iStock

Ако закупите Персийската си котка от реномиран развъдник, честотата на развитие на някое от тези заболявания е много по-малка. Добрите развъдчици правят всичко възможно, за да отстранят тези генетични проблеми, за да гарантират, че котето е възможно най-здраво.

Трябва да имате предвид и, че Персийската котка е котешка порода с плоско лице. Всички породи котки с плоски лица са чувствителни към топлина, затова не са подходящи за разходки на открито. Те се нуждаят от хладния въздух на климатика в дома ви, за да се чувстват комфортно и безопасно.

Темперамент на Хималайската котка

Сладка и любвеобилна, Хималайската котка иска много обич, но не от всекиго. Те се свързват тясно само с хора, на които имат истинско доверие, така че това са членове на семейството и близки приятели, но почти никой друг. Те не са твърде взискателни към нуждата си от внимание, но все пак могат да ви дадат да разберете, ако не им осигурявате достатъчно, за да бъдат удовлетворени.

Това е сравнително спокойна порода, която няма да тича из къщата с бясна скорост. Те могат да си играят с играчка или да гонят лазерна показалка, но това няма да продължи твърде дълго. Съвсем скоро те ще се върнат към излежаването на пода или дивана.

Хималайските котки подходящи ли са за семейства?

Персийска коткаСнимка: iStock

Хималайските котки са отлични семейни котки. Те са сравнително търпеливи за котките, така че се справят добре, когато играят с деца или са обгрижвани от тях. Те обаче не искат да бъдат обличани, така че се уверете, че детето ви не ги принуждава да се обличат в нещо, което не им харесва! Все пак те ще предложат любов и привързаност на всички членове на семейството, на които се доверят.

Въпреки това те не са подходящи за семейства с няколко шумни деца, които винаги са на пълен ход. Те се справят по-добре със спокойни деца. Допълнителният шум на шумните деца може да бъде твърде голям за тази котка, която предпочита тихо укритие.

Съжителстват ли Хималайските котки с други домашни любимци?

В по-голямата си част Хималайските котки се разбират добре с други домашни любимци. Но те не искат да бъдат преследвани или да им се причинява безпокойство от агресивни домашни любимци. Ако и другите ви домашни любимци са сравнително спокойни, тогава те ще се разбират добре с вашата хималайска котка.

Грижи за Хималайската котка

Персийска коткаСнимка: iStock

Подобно на Персийските котки, Хималайските са известни с това, че са с високи изисквания към поддръжката. Те се нуждаят от почти постоянно обгрижване. Ако пропуснете един ден, козината ще започне да се заплита. Освен това те се нуждаят от редовно къпане, поне веднъж месечно.

Това са и много претенциозни котки, така че ще трябва да поддържате чистотата на тоалетната им.

Здравни съображения на Хималайските котки

Хималайските котки са предразположени към доста здравословни проблеми, повечето от които произтичат от изпъкналите им лица. Обикновено те могат да имат проблеми с дишането или да дишат много шумно заради стеснените ноздри. Податливи са и на прекомерно сълзене на очите, така че трябва да ги наблюдавате и да се грижите за тях.

Подобно на другите котки с плоско лице, Хималайските не се чувстват добре в горещините. Те са много чувствителни към по-високите температури и трябва да се отглеждат на закрито, където климатикът поддържа прохлада.

Персийска коткаСнимка: iStock

Както Хималайските, така и Персийските котки са много популярни, въпреки че Персийските котки се смятат за едни от най-популярните котки в света. Те изглеждат и се държат много сходно една с друга, защото са. Хималайската котка е разклонение на персийската котка, отглеждана заради цветните си точки.

Ако търсите спокойна котка, която иска да си стои вкъщи и да се излежава, но все пак да се забавлява от време на време, тогава някоя от тези породи е чудесен избор.

Истината е, че решението вероятно ще се сведе до предпочитание към външния вид. По отношение на темперамента и грижите тези две породи са много сходни. Най-големите разлики между тях са във външния вид. Така че, потърсете котката, която ви кара да се влюбите във външния ѝ вид, и със сигурност ще бъдете щастливи с новия си другар.

Виж още