Селкърк рекс

Селкърк рекс Снимка: Istock

Други имена

Selkirk Rex

Научно име

Felis catus

Размери

23-28 см. 30-38 см.

Тегло

4 - 7 кг.

Живот

15 - 20 г.

Произход

САЩ

История

В края на 80-те година в приюта за животни на Кити Гарет Браун, намиращ се в Шеридан, Монтана в Америка, се ражда първото коте, представител на породата Селкърк рекс. То се отличава с необикновена къдрава козина, наподобяваща агнешка вълна. Браун го предоставя на Джери Нюман, която е собственик на развъдник за Персийски котки и любителка на котешката генетика. Благодарение на нейните усилия за запазване на къдравия ген и популяризиране на този вид котки, новата порода официално е призната от Международната фелиноложка асоциация през 1994г. Интересен факт е, че Нюман кръщава породата на своя втори баща Селкърк Рекс, като това е единствената порода котки, кръстена на човек.

Външен вид

Козината им може да бъде както къса, така и дълга. Късокосместите имат плътна, накъдрена, плюшена на допир козина, докато дългокосместите имат по-разрошен вид. Цветът на окосмяването може да бъде всякакъв. Те са средни по размер, с мускулесто тяло. Главата им е заоблена, с големи кръгли очи, които им придават сладко излъчване.

Характер

Тези котки са търпеливи и любвеобилни. По природа са спокойни, но въпреки това обичат да играят като преследват играчки или играят със стопаните си на „въдица“. Те са толерантни и лесно се привързват към семействата си, но не седят в скута на хората си. Общителни са по характер и не обичат да остават сами за дълги периоди от време. Когато искат да привлекат вниманието, използват тихия си глас.

Здраве

Селкърк Рекс  се считат за здрава порода. При някои представители може да се появи косопад, когато напреднат с годините.

Dogsandcats.bg

Грижа

Козината им е много гъста като може да бъде дълга или къса. Тези приятели имат нужда да се разресват редовно, иначе къдравата им козина се заплита силно. Все пак, не бива да прекалявате с грижите, тъй като прекомерното разресване би могло донякъде да деформира къдриците и да ги изправи.

Хранене

Селкърк Рекс не са твърде капризни относно храна. Имат нужда от суха и мокра котешка храна и вода от различни станции в жилището ви.

Деца и домашни любимци

Селкърк рекс са любвеобилни и лесно се привързват, така че са перфектни за семейства с деца и приятелски настроени кучета.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още