10 малко активни породи котки (за хора, които обичат спокойни котки)

домашна котка Снимка: iStock

А ко искате мяукащ домашен любимец, който по-скоро прекарва деня си в сън, може би този списък от породи ще ви се стори полезен. Преди да изброим породите котки, които имат славата на големи поспаланковци и мързеливци, трябва да отбележим, че това не винаги зависи само от породата. Налице са най-различни други фактори, които да обуславят активността на вашия мяукащ приятел, като например неговата индивидуалност.

И така - ето кои котки са си спечелили прозвището като спокойни:

1. Американска късокосместа

Дружелюбният нрав на Американската късокосместа котка я прави една от най-популярните породи котки. Обикновено това спокойно коте ще се разбира с всички в домакинството, включително малки деца и кучета.

За съжаление, тази уравновесена и тиха порода често страда от прекомерно наддаване на тегло, влошено от ограничените ѝ нива на активност. Важно е да насърчавате дори малко упражнения, за да предотвратите затлъстяването и последващите здравословни усложнения.

Dogsandcats.bg

2. Персийска котка

Ето една котка, която знае как да се отпусне. Въпреки че ще трябва да отделяте повече време за нейното разресване, приятното му поведение би трябвало да компенсира усилията и времето, които влагате.

Няма да е нужно да се притеснявате, че персиецът ще освободи задържаната си енергия в разрушителност. Тези котки предпочитат да се излежават с хората си, отколкото да скачат върху забранени повърхности или да драскат мебелите ви.

3. Екзотична късокосместа

домашна коткаСнимка: iStock

Това е „Персийката без претенции“. Тези мяукащи приятели са лесни и спокойни за отглеждане. Често се определят като порода, която е „сладка, привързана и тиха“. Това е котка, която обича да релаксира със своите стопани.

Екзотичната късокосместа има успокояващо присъствие и тя е повече от щастлива да прекарва времето си в топъл скут, вместо да прави бели.

4. Рагдол

Това е един експерт в гушкането. Тези изключително спокойни котета са спечелили името си поради склонността си да отпускат („rag doll“ от английски език - парцалена кукла), когато бъдат държани. Ако предпочитате спокойна котка, която е доволна да се свие с вас след дълъг работен ден, тази порода е чудесна. Тези гальовни приятели са нежни и толерантни към деца и други домашни любимци. Те се радват на внимание, но няма да го изискват.

5. Мейн Куун

Уместно наречен „нежен гигант“, масивният Мейн Куун има сладък, мек нрав. Въпреки че не са плахи или свенливи, тези котки са спокойни и се разбират с всички, включително с други котки, кучета и деца. Въпреки че не изискват прекалено вниманието ви, те все пак щастливо ще се свият в скута ви - ако могат да се поберат!

6. Британска късокосместа

домашна коткаСнимка: iStock

Британската късокосместа котка се радва на внимание, но е също толкова щастлива да се забавлява, докато ви няма. Тези котки искат да бъдат с хората си, не непременно в скута или носени наоколо, но до тях или в една стая с тях. Като котенца Британските късокосмести могат да бъдат буйни и игриви. Но техният заседнал начин на живот има тенденция да се увеличава с възрастта.

7. Руска синя

Тези грациозни котки не се нуждаят от много място, за да тичат наоколо. Те са тихи и също така са невероятно независими, което ги прави по-склонни да се отпуснат сами, докато сте навън.

8. Шотландска клепоуха

домашна коткаСнимка: iStock

Мигновено разпознаваеми по извитите си уши, Шотландските клепоухи определено се нареждат сред най-малко активните породи котки. Тези котки се радват на приятелско човешко общуване, но нивото на тяхната активност е минимално.

9. Селкърк Рекс

Тези къдрокоси сладури са парадигми на търпение и толерантност. Въпреки че имат своите игриви моменти, те няма да ви изморят с непрестанна активност. Те също така са по-малко взискателни към вашето внимание от други по-гласовити породи.

10. Хималайска котка

домашна коткаСнимка: iStock

За разлика от своите сиамски предци, хималайците са от по-тихата порода. Въпреки че не са напълно неактивни котенца, те предпочитат уюта на скута на стопаните си пред буйните игри, на които техните другари котки могат да се насладят.

Като цяло тези мяукащи приятели са напълно доволни да прекарват по-голямата част от времето си в режим на релаксация. Спокойната им личност ги прави подходящи за живот на закрито.

С нашите натоварени графици, постоянно натъпкани до краен предел, може би бихме могли да научим нещо от нашите по-малко активни котенца и да се опитаме да възприемем техния по-спокоен начин на живот.

Виж още