Пристрастена ли е котката ми към лакомства

котка яде лакомство Снимка: iStock

Н е е тайна, че котките обичат лакомствата и може би дори сте попаднали на някоя марка или вкус, които правят вашето коте буквално да полудава. Често се случва мяукащите животни да започнат да ни „молят“ за лакомства или да очакват с нетърпение времето от деня, когато му дадете тези изключително специални вкусотии.

Докато много котки са въодушевени от предстоящото лакомство, други ще стигнат до крайности и дори ще се пристрастят. Дали мъркащият ви спътник е пристрастен към лакомствата - можете да разпознаете по някои негови поведения.

Признаци, че котката ви е пристрастена към лакомства

Пристрастяването към тези вкусотии е проблем, който срещат хиляди домакинства. Котешките лакомства действат по същия начин, по който шоколадът, тестените и захарни изделия, чипсове и т.н. на нас, хората - те са много вкусни, ядем ги с най-голямо удоволствие, но всъщност са вредни за здравето ни. Разбира се, котешките лакомства не могат да се квалифицират като задължително „вредни“, но те съдържат голямо количество въглехидрати и почти никакви полезни вещества за котките. Те са необходими на тези животни, особено при игри и обучение, но могат да станат вредни, когато прекалите с количествата. 

котка яде лакомствоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Пристрастена към лакомства котка, ще показва някои от тези признаци:

  • Силно мяукане и искане на лакомства по-често от обичайното
  • Котката ви се разстройва, ако не получи повече от тях
  • Скача на дивана или плотовете, за да привлече вниманието ви
  • Отказва да хапва от храната си
  • Опитва се да докопа лакомствата - отваряне или драскане на шкафа, където ги съхранявате, опит за изяждане на опаковката и други.

Проблемът с твърде много котешки лакомства

Лакомствата обикновено са с високо съдържание на калории и добавянето на все повече и повече от тях към диетата на вашата котка може да доведе до наддаване на тегло.

В някои случаи котките могат да се заситят с лакомства и да не ядат храната си. Това може да се отрази негативно на тяхното хранене, тъй като храната за котки е проектирана да бъде балансирана диета, докато лакомствата не могат да бъдат част от пълноценното хранене, от което се нуждае вашата котка.

Ако котката ви наддаде на тегло, защото яде твърде много лакомства, тя може да бъде изложена на повишен риск от здравословни проблеми като артрит, високо кръвно налягане, респираторни проблеми, диабет и др. В името на здравето на вашия мъркащ приятел, можете да предприемете няколко стъпки, за да го отучите от лакомствата.

Вижте още: Затлъстяване при котките

Как да сложите край на прекомерната консумация на котешки лакомства

Прекъсването на пристрастяването на вашата котка към лакомствата е постепенен процес и може да се наложи да опитате няколко подхода, преди да намерите решението, което работи.

  • Сменете лакомствата на вашата котка

Като за начало - опитайте с други лакомства, които са по-нискокалорични и с различен вкус. Това може да направи гальовния приятел по-малко ентусиазиран от тях, което всъщност е целта. Можете дори да опитате някои домашни лакомства като месо, което приготвяте за вас и отделите малко от него за котката си - без подправки или допълнителни мазнини. Някои плодове и зеленчуци като варени картофи, броколи или пък тиква също могат да се дават на котките в малки количества като лакомство. Те са по-здравословен вариант, стига да се дават в много малки порции.

  • Позволявайте лакомства по-рядко

Ако котката ви е свикнала всеки ден да получава вкусотии - време е да разредите тази честота. Награждавайте гальовния приятел през ден или само няколко пъти в седмицата.

  • Награждавайте котката ви за добро поведение

За да отучите мъркащия приятел от „просене“ за лакомства, трябва да го накарате да се потруди за тях. Поиграйте с котката си или започнете да я дресирате да изпълнява някои прости номера. Ако забележите някое добро поведение от нея - например използва драскалката си, за да точи ноктите - наградете с лакомство. Все пак, напомняме, че вие се опитвате да отучите котката си от прекомерната им консумация, така че не бива да прекалявате дори и когато става дума за награди.

  • Насърчете котката си да се храни пак с „нормалната“ си храна

котка яде мокра хранаСнимка: iStock

Ако котката ви отказва да се храни с нея или я хапва в много малки количества - направете храненето по-атрактивно. Можете да поставите малко суха храна в топка, която котката ви да гони или в кутия, където мяукащият приятел да търси. След игра с въдица също можете да приготвите порция мокра храна за мяукащия спътник, тъй като той вероятно ще е изморен и готов да се храни. Когато намалите драстично приема на лакомства - котката ви със сигурност ще прояви отново интерес към храната си. Все пак, не забравяйте, че това може да отнеме време и първите няколко дни да срещнете „упорство“ от страна на мяукащия приятел, който не желае да докосне храната си. Въпреки всички - не му давайте лакомство. В някакъв момент, той ще огладнее и сам ще се обърне към храната си.

Котешките лакомства са измислени, за да бъдат супер вкусни, така че е съвсем нормално котката ви да се пристрасти към тях. Затова те трябва да бъдат давани с контрол и най-добре - като награда за добро поведение. Най-добре е никога да не стигате до моментът с пристрастяването, но дори и да се е случило - не се притеснявайте. Бъдете упорити и търпеливи и плавно разредете хапването на лакомства.

Вижте още:

Котките могат ли да ядат риба тон

10 често срещани грешки, които допускаме когато храним котката

Котешките лакомства и награди: какво трябва да знаете?

Виж още