Разбират ли котките когато им се усмихваме

котка и стопани Снимка: iStock

К отките рядко показват разнообразие в изражението на лицето си и винаги изглеждат безумно сладки, но в комуникацията си разчитат повече на езика на тялото и вокализацията, за да общуват с нас. Хората са различни, защото използват повече речта и лицевите знаци, за да разберат ситуацията.

Може би ще се изненадате, но котките разбират израженията на лицето, включително усмихнатите лица. Това е така, защото мяукащите животни запомнят нещата, които имат значение за тях, така че те ще си спомнят, че човешките усмивки означават, че някой е в щастливо, отзивчиво настроение. Затова котката ви ще се възползва от тази възможност, за да поиска храна, галене и игра.

Ако котките могат да разпознават усмивките и да си спомнят какво означава това за моментното ви състояние на духа, те могат да определят и значението на намръщените и намръщените лица. Ако сте разстроени или плачете, котката може да се опасява, че изражението на лицето ви е предвестник на спор или нещо негативно и може да предпочете да остане до вас, за да ви утешава или обратното - да избяга, ако се почувства уплашена.

До каква степен котките разбират човешките изражения

котка и стопаниСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Като животни, които често живеят сами, котките имат намалено разбиране за интерактивната динамика. Две котки могат да общуват с помощта на езика на тялото, но това става по-трудно с хората.

Не е за изненада, ако предположите, че котките не обръщат внимание на езика на човешкото тяло. Все пак те рядко се приближават, когато ги извикаме по име, и могат да не се съобразяват с командите или указанията, дадени от собственика.

Това не означава, че котките отказват да приемат насоките в поведението си от човека. Проучване, публикувано в Animal Cognition, потвърждава, че котките търсят потвърждение от доверени стопани, преди да се впуснат в нови преживявания, като основават реакцията си на човешкото поощрение или наставление.

Интересно е, че гальовните животни изглежда наблягат повече на мимиките и израженията на лицето, отколкото на вербалните команди. Котките не разбират непременно какво означава усмивката на човешкото лице, но според списание Animals те могат да разпознават усмивките и да реагират въз основа на опита си.

В повечето случаи хората се усмихват, когато са щастливи, например когато прекарват време с любимите си домашни любимци. Вероятно ще се усмихвате, доброволно или без да го осъзнавате, когато общувате с котката си, тъй като нейното поведение ви забавлява.

Това няма да остане незабелязано от котката, така че очаквайте тя да се приближи, ако ви види да се усмихвате. Котките са умни и разбират, че това е най-подходящият момент да поискат нещо от вас - най-често лакомство или милувки.

Трябва ли да се усмихвам на котката си?

котка и стопаниСнимка: iStock

Споменахме, че котките забелязват негативните социални изражения също толкова остро, колкото и усмивките.

Ако се чувствате напрегнати, в лошо настроение или ядосани, гальовният домашен любимец ще може да направи разликата. Дори е възможно да забележите, че котката ви наблюдава от разстояние, показвайки явни признаци на стрес.

Обърнете внимание на това как се изкривява лицето ви, докато се усмихвате, като помислите как това ще изглежда на котката. Усмивките трябва да са сигурен и надежден барометър за човешкото щастие и удовлетворение.

Как реагират котките на човешките усмивки?

Котките са непредсказуеми, така че няма универсална котешка реакция на човешка усмивка.

В повечето случаи мъркащият домашен любимец ще реагира благоприятно на усмивката на стопанина си. След като котката ви е прекарала достатъчно време, наблюдавайки ви, тя ще разбере кога сте в щастливо настроение.

Някои домашни любимци ще скочат в скута на собственика и ще мъркат, когато видят, че човекът се усмихва. Котката разбира, че човекът има добър ден, което увеличава вероятността да споделите това щастие с нея.

котка и стопаниСнимка: iStock

Разбира се, това не е гарантирано, защото всяка котка е уникална. Някои котки може да намират усмивката за плашеща или да проявяват безразличие към това подчертано човешко изражение.

Ако някога сте се чудили дали мяукащият домашен любимец познава когато му се усмихвате, вече знаете, че отговорът е по-скоро положителен. Така че трябва да полагате всички усилия да се усмихвате в компанията на котката си, при условие че емоцията е истинска. Котките може и да не знаят какво означава усмивка, но свързват човешките усмивки с положителни резултати.

Вижте още:

Приличат ли котките на своите стопани

Котката ми ме игнорира

Кога и защо котките съскат

Виж още