Котката ми ме игнорира

котка и собственик у дома Снимка: iStock

В секи собственик на котка би бил с разбито сърце, ако поради някаква причина котката го игнорира. Хората действително можем да се натъжим, ако играем с домашният си любимец, грижим се за него, галим го и се опитваме да направим живота му забавен, но той… някак не ни обръща внимание.

Котките са доста по-независими животни, ако ги сравняваме с кучетата и действително могат да прекарат доста време сами и това да е добре за тях. Макар че повечето гальовни животни всъщност са социални, някои от тях наистина могат просто да бъдат… темерути.

Как да разберем, дали котката ни е сърдита заради нещо или иска да бъде оставена насаме?

Котката ви иска да прекара време сама

Също както ние, хората, понякога имаме нужда да не разговаряме с други хора поради ред причини, гальовните приятели също могат да имат тези моменти.

Dogsandcats.bg

Котките могат да бъдат доста самостоятелни животни и имат своите емоции и настроения. Някои представители също като хората се влияят от времето и, когато настане есен - може да не са в настроение да играят или да се гушкат във вас, а предпочитат самотата. Ако котката ви няма здравословен проблем - храни се нормално, не е агресивна, използва тоалетната си, но не обръща особено внимание на вас - може би просто иска да бъде сама. Колкото и да ни е тъжно, нямаме друг избор освен да уважим това.

Винаги можем да се опитваме да я примам с въдица или играчка, но все пак не бива да досаждаме твърде много, за да не си навлечем гнева ѝ.

Котката ви е стресирана

котка и собственик у домаСнимка: iStock

Много котки ще изберат да игнорират нещо, което възприемат като заплаха или от което са стресирани. Ако мъркащият приятел има негативен опит в миналото с хора, които са му се карали или дори са го наранявали - може би ще подхожда на моменти скептично и към вас, дори и да не сте се държали никога лошо с него.

Понякога котките се обиждат от някои наши действия - например, ако сте я настъпили инцидентно и я е заболяло - със сигурност котката ви ще изсъска, и може би няма да е толкова приятелски настроена за известно време.

Ако нещо се е променило във вашия дом - преместили сте се, осиновили сте друго коте, дошъл е нов човек да живее с вас, родили сте бебе и т.н., то котката ви може да преживява тази промяна по свой начин. Мъркащите животни са адаптивни, но със сигурност преходът не за всички е лесен и имат нужда от време. Някои представители могат да станат малко по-непукисти към вас в „знак на протест“ и да изберат да ви подминат и да не ви обръщат внимание.

Бъдете сигурни, че сте обособили място за котката ви, което си е само нейно и ѝ дайте време.

Котката ви не се чувства добре

Не е необичайно мъркащите животни да стават по-самотни, когато изпитват болка. Много голяма част от котките няма да покажат ясно, че нещо не е наред и ще изглежда сякаш крият симптомите си. Ако котката ви изведнъж е започнала да се държи дръпнато и вече не отговаря на вашия глас (а преди го е правила), не ви посреща на вратата и може би изглежда една идея по-летаргична - може би е добре да посетите ветеринарния лекар.

Вижте още: Как да разберем, че котката ни е болна

Котката ви е ядосана или обидена

Тези приятели могат често да бъдат доста отмъстителни. Много голям брой от тях се „обиждат“ на собствениците си, когато заминат няколко дни на почивка и ги „изоставят“. В такава ситуация, вие се прибирате у дома, чакате да видите домашния си любимец, но той ви игнорира, защото иска да демонстрира болката, която сте му причинили.

Тези животни могат да са много чувствителни и разбират много повече отколкото си мислим. Те не са злобни и със сигурност ще ви простят, но може би и вие трябва да се постараете да си го заслужите - може би с повече игри, храна и разбира се… лакомства.

По-възрастните представители могат да изпитват проблеми

Игнориращото поведение може да е по-типично за възрастните котки, които малко по малко те вече не се чувстват в разцвета на силите си. Някои постепенно започват да оглушават или да губят от енергията си и да предпочетат да прекарат времето си в сън, вместо в игра, както сте свикнали.

Това е нормален етап от живота на тези приятели, така че с напредването на годините могат да станат по-спокойни и не чак толкова развълнувани от вашето присъствие. Все пак, ако подозирате, че мъркащият приятел изпитва болка или нещо не е наред със здравето му - задължително посетете ветеринаря.

Ако котката ви игнорира почти от деня, в който е заживяла с вас - може би просто има такъв характер и освен да се научите как да общувате с нея и да уважавате личното ѝ пространство - друго не ви остава. От друга страна, ако мъркащият спътник изведнъж е загубил интерес към вас - може би е добре да проверите в какво състояние е здравето му.

Вижте още:

Котките могат ли да плачат

Как мога да помогна на котката ми да се адаптира към новия дом

Могат ли котките да са лоялни към стопаните си

Виж още