Тайната на котките и събирането им в тесни пространства

котка в кутия Снимка: iStock

М оже да сте попадали на видеоклип на сладко коте, което спи спокойно в малка стъклена ваза или по някакъв начин се промъква под вратата на банята. Тези подвизи са впечатляващи и човек може само да се чуди как котките могат да се натъпчат в толкова малки пространства. Отговорът на този въпрос включва множество аспекти на тяхната анатомия.

Нека да разгледаме по-отблизо уникалните характеристики на нашите котешки приятели и тайната на побирането им в невероятно тесни пространства!

Изключителните анатомични характеристики на котките

Котките имат стройно, атлетично телосложение, създадено за извършване на грандиозни подвизи, но също така притежават уникален набор от анатомични характеристики, които им позволяват да се притискат в малки пространства, в които никога не сте предполагали, че могат да се поберат!

котка в кутияСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Лопатки и ключици

Лопатките и ключиците на котките са прикрепени към телата им чрез мускули, а не чрез кости, което позволява движения, които биха били невъзможни при други бозайници, включително хора. Котките имат само малки ключици, което допълнително подпомага процеса на изстискване.

При хората лопатките и ключиците са директно свързани помежду си, което осигурява твърда опора за мускулите на ръцете, но това също е ясен недостатък, ако човек иска да се сгъне в тясно пространство!

  • Гръбначен стълб

Котките имат гъвкави шипове, които им позволяват да се разтягат и огъват по начини, по които другите животни не могат. Една от причините за тази голяма гъвкавост е наличието на еластични омекотяващи дискове между всяка от костите, които изграждат гръбначния стълб. Те могат да се огъват на 180 градуса за разлика от нашите 90 градуса.

  • Мустаци

Мустаците на котката са основни сетивни органи. Тези гъсти косми са свръхчувствителни, защото са свързани с нерви, което позволява на котките да се ориентират в тъмното и да преценят размера на малките пространства, преди да се опитат да се промъкнат.

Защо котките обичат да се притискат в малки пространства

Разбрахме как телата на котките са изградени, така че да се побират в малки места, но остава въпросът защо котките избират да се натъпчат в малко пространство? Котките обикновено избират да се скрият на тези места, когато се чувстват стресирани или уплашени, защото това им помага да се чувстват по-сигурни. Ето защо е по-добре да не безпокоите котката си, когато се крие на любимото си място, а да ѝ дадете пространство и свобода да се успокои.

Освен това способността да се промъкват през тесни пространства позволява на котките да избягат от хищници и да ловуват дребна плячка.

котка в кутияСнимка: iStock

Могат ли котките да се заклещят на малки места

Понякога мъркащите животни могат да се увлекат със своята приключенска страна и да заседнат на места, от които не могат да излязат. Въпреки техните невероятни умения за изкривяване и гъвкава костна структура, гальовните животни могат да се озоват на място, което е невъзможно за напускане и ситуацията да стане животозастрашаваща.

Как да предпазите котката си

Въпреки че не можете да направите много, за да предотвратите засядането на котката си, ако я оставите да се разхожда навън, все пак може да наблюдавате диетата им, за да сте сигурни, че няма да напълнеят, така че заклещването в пространства може да се минимализира. И все пак ако подозирате, че гальовният домашен любимец може да се заклещи, тъй като все търси места за криене - осигурете му такива. Поставете различни картонени кутии, обособете някой шкаф или чекмежде, купете хралупа и премахнете достъпа на котката до опасни тесни места, където би могла да се нарани (пералня, домакински уреди и други.)

Котките могат да се поберат в малки пространства чрез комбинация от анатомични характеристики, като плешки, свързани с мускули, както и изключителна гъвкавост. Тази способност е не само впечатляваща, но и полезна - мяукащите животни обичат малки пространства, за да се чувстват в безопасност, да се скрият от хищници или да ловят малка плячка.

Вижте още:

Как котките ходят толкова тихо

Защо коремите на някои котки висят

Защо котките извиват гърбовете си, когато се изправят

Виж още