Защо котките извиват гърбовете си, когато се изправят

котка с извит гръб Снимка: iStock

Н ашите мъркащи приятели имат много гъвкави тела и често им завиждаме, когато ги видим с каква лекота качват краката си зад главата или се извиват в прекрасен мост.

Със сигурност сте виждали котката си често с извит гръб, като предимно това се случва когато се изправя след като е седяла дълго време или е спала с часове. Има ли различни причини, поради които тези приятели извиват гърба си?

1. Котката се протяга

Ако мъркащият спътник току-що се събуди от поредната си дрямка за деня, най-вероятно ще се протегне и ще извие гърба си. Това е необходимо, за да се раздвижи, да разтегне мускулите си и да раздвижи кръвта. Често това действие е последвано от многобройни прозявки.

2. Котката е уплашена

Можем да видим мъркащите животни да заемат тази позиция, когато ги е страх. Ако видят нещо непознато, което не им харесва и не знаят дали е безопасно - те могат да извият гърба си, а козината им да настръхне.

Dogsandcats.bg

Това много често можем да наблюдаваме при домове с повече котки, когато двете приятелчета се скарат или при уличните, които се съревновават за територия. Ако у дома котката ви застане по този начин, може би нещо я плаши в този момент и тя е нащрек.

3. Котката е ядосана

котка с извит гръбСнимка: iStock

Мъркащите приятели могат да застанат в тази позиция не само когато се страхуват, но и когато са ядосани. Те ще извият гръб, може би ще изсъскат и ще изострят сетивата си, готови да скочат, ако се налага.

Много и различни неща могат да ядосат вашата котка - шум или звук, друг домашен любимец и дори вие, ако правите нещо, което не се харесва на домашния любимец. Ако забележите тази поза, когато например у дома дойде някой ваш гост - по-добре отстъпете и оставете ядосаната котка на спокойствие, за да се успокои.

4. Котката се чувства добре

Понякога мъркащите приятели могат да извият гърба си, след като сте ги погалили, особено по любимите им места - под брадичката, будите, главата. Това може да е знак, че се чувстват комфортно и се радват, че ги галите. Ако пък продължат да се отъркват във вас - значи със сигурност трябва да продължите с галенето!

Гъвкавостта на котките често ни изненадва и наистина си признаваме, че им завиждаме, за всичко което могат да правят. Все пак, природата ги е създала да са толкова пластични, защото имат нужда от това. Освен да им се възхищаваме и да се мотивираме от тяхната гъвкавост, друго не ни остава!

Вижте още:

Защо котките са толкова гъвкави

Кога и защо котките съскат

Как котките комуникират помежду си

Виж още