Усещат ли котките менструацията на стопанките си

котка и стопанка у дома Снимка: iStock

П рекарваме огромно количество време с нашите домашни любимци и те ни виждат в много различни емоционални и физически състояния. Но едно нещо, което винаги ни е вълнувало: Знаят ли нашите домашни любимци когато стопанките им се намират в менструация?

Собствениците на кучета вероятно ще отговорят положително на този въпрос, тъй като някои от тях са склонни да душат стопанките си в тази област. Други собственици пък могат да споделят истории с изхвърлени и извадени от кофата след това женски продукти, което със сигурност не е най-приятната гледка. Така или иначе най-добрите приятели на човека знаят доста неща за собствениците си и неслучайно носят тази „титла“. Но какво да кажем за гальовните животни, които често изглежда сякаш не се интересуват толкова от нас?

котка и стопанка у домаСнимка: iStock

И така - котките усещат ли менструацията на стопанката си?

Не съществуват изследвания по този въпрос. От друга страна - собственичките на котки могат да разкажат различни неща. Някои гальовни приятели са склонни да проявяват по-голям интерес към областта между краката ни и да душат когато седнат в скута ни.

Dogsandcats.bg

От друга страна - котките имат много по-мощно обоняние нашето и дори на кучетата. Има голяма вероятност те да надушват промени в стопанките си, дължащи се на хормоните и менструацията. И все пак, дори и да усещат някаква разлика по начина, по който миришем - едва ли мъркащите животни разбират какво се случва.

Със сигурност обаче, ако изпитваме болки или умора и прекарваме по-голяма част в леглото в този период - мъркащият приятел ще е до нас. Котките добре разбират състоянието на стопаните си и много собственици могат да потвърдят, че котката им е била неотлъчно до тях когато са били болни или са страдали за нещо.

котка и стопанка у домаСнимка: iStock

В заключение можем да кажем, че мъркащите приятели вероятно усещат или надушват промените, които се случват в нашето тяло по време на месечната ни менструация, но едва ли имат повече информация за това. Не е за изненада, ако се опитат да ни подушат или обратното - да не реагират по никакъв начин.

Вижте още:

Защо котките имат силно обоняние или какво представлява вомероназалният орган

Котките имат ли менструация?

Какво е поведението на женските котки

Виж още