Успокояват ли се котките, когато ги галим

галене на котка Снимка: iStock

И ма малко изследвания за ефектите от галенето на котка върху хората и науката е показала, че галенето на котка за около 10 минути може да намали стреса.

Въпреки това, има малко изследвания за това дали котката получава някакви ползи от галенето. Можем да разберем, че много котки обичат да бъдат галени въз основа на тяхното поведение. И все пак науката не се е потопила в това как галенето засяга нашите котки. И все пак има известни наблюдения около това как галеното на котките може да им се отразява.

Някои от тези ефекти може да включват облекчаване на стреса.  Едно проучване установява, че „манипулирането“ на меките тъкани на котките може да засегне няколко телесни системи, включително нервната система, кръвоносната система и мускулите. Поради това се смята, че някои техники могат да бъдат от полза за условията на тези системи. Например се смята, че артрит, хронична болка, оток и подобни проблеми се повлияват от масажа.

Трябва ли да галите стресирана котка?

галене на коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Често зависи от това колко добре познавате тази котка. Опитът да погалите котка, която не познавате добре, вероятно ще я стресира повече. Ветеринарните публикации обаче често препоръчват масажиране и галене на стресирани котки. Ето защо, ако трябва да се свържете с котката, най-добре е нежно да я погалите по любимите ѝ места.

В много случаи се препоръчва да оставите котката тя сама да дойде при вас и да поиска милувки. Не принуждавайте гальовен приятел да се гушка с вас, защото е стресиран. Това само ще разстои котката ви допълнително.

Ако познавате добре котката, галенето може да помогне за облекчаване на стреса. Ако обаче става дума за непознат гальовен приятел - по-добре не го притискайте, тъй като рискувате да влошите състоянието ѝ. Затова внимателно да наблюдавайте езика на тялото на вашата котка. Ако е стресирана, опитайте да я галите много нежно и бавно. Ако котката се отпусне, продължете. Ако котката стане по-напрегната, вероятно трябва да спрете. Това е една ситуация, при която разбирането на езика на котешкото тяло може да бъде много полезно.

Как да помогнете на стресирана котка

Докато галенето може да намали стреса за някои котки, често има и други начини за намаляване на стреса. Ако е възможно, трябва да ограничите всяка ситуация, която причинява стрес на вашия домашен любимец. Ако гальовният приятел е стресиран от това, че в дома ви има много непознати, помислете дали да му осигурите място, където да се скрие от непознати.

галене на коткаСнимка: iStock

Има обаче случаи, при които пълното премахване на стресовата ситуация не е възможно - например съседите ви правят ремонт. В тези случаи препоръчваме да помислите за насърчаване на допълнителни упражнения за вашата котка. Упражнението често помага на котките да се справят със стреса, точно както хората. Можете да направите това, като играете с котката си повече и инвестирате в повече играчки.

Например стълбовете за драскане и интерактивните играчки могат да бъдат изключително полезни за подобряване на упражненията.

Трябва да се стремите да поддържате рутината на вашата котка възможно най-ясна. Не променяйте рутината по време на стресови периоди на промяна. Това ще стресира котката ви още повече. Хранете котката си по едно и също време всеки ден, например. Ако нещо трябва да се промени, направете го бавно, ако е възможно.

Много котки се крият, когато са стресирани. Не мислете за това като за нездравословен начин за справяне със ситуацията, тъй като криенето е естествено за котките. Вместо това помислете дали да не поставите кошчетата им за отпадъци и храна близо до обичайните им скривалища. По този начин вашата котка може лесно да достигне до основните си нужди, без да се сблъсква със стресовата ситуация.

Може да помислите за инвестиране в продукти с котешки феромони, ако гальовният приятел видимо е доста стресиран или уплашен. Тези продукти освобождават изкуствени версии на феромони, които котките естествено произвеждат.

галене на коткаСнимка: iStock

Понякога може да се наложи да включите вашия ветеринарен лекар. Стресът може да доведе до всякакви здравословни проблеми - да не говорим за стреса, който ви причинява. Следователно в някои ситуации котките може да се нуждаят от лекарства за предотвратяване на хроничен стрес и всички проблеми, които идват с това.

Макар че съществуват изследвания за това, че галеното на котка успокоява хората, не няма научни доказателства какъв е ефектът за котките, когато ние ги галим. Със сигурност, ако котката ви е уплашена, подходете плавно към нея и с разбиране. Най-добре я оставете тя да дойде сама при вас, за да се погали, а не я насилвайте. Мъркането и отпускането на котката във вашите ръце са ясни знаци, че тя се чувства добре във вашата компания.

Вижте още:

Четири неща, които стресират домашната ви котка

8 начина да успокоите котката си, когато е под стрес

Защо котките обичат да се крият

Виж още