Винаги ли котките с цвят черупка на костенурка са женски

шарена котка Снимка: iStock

А ко някога сте притежавали котка с цвят черупка на костенурка (буквално от английски език - tortoiseshell cat), може би знаете отговора на този въпрос. В случай че не сте и просто се интересувате от тези очарователни на цвят гальовни животни може да се изненадате, но не всяка котка с с този цвят козина е женска, но в 1-2% от случаите котката може да е мъжка. И макар този процент да е твърде нисък, все пак има мъжки котки с точно този цвят козина.

Мъжките котки с цвят костенурка

шарена коткаСнимка: iStock

Колкото и рядко да се раждат, те наистина съществуват и не са мит. Въпреки това, в повечето случаи, ако намерите такъв цвят котка има шанс да е стерилна и страдаща от проблеми със здравето. Предполага се, че това се дължи на на хромозомен дисбаланс

Изследване на генетиката

За да опитате да разберете защо повечето гальовни животни от този цвят са женски, трябва да разберете генетиката. Мъжките котки имат X и Y хромозома, а женските имат две X хромозоми. Ако сте забелязали, котките калико (трицветните) са имат цветове оранжево, черно и бяло, което се случва само с X хромозомите. Така че, просто казано, Y хромозомата не може да произведе оранжевия и черния цвят заедно, което означава, че мъжката котка може да бъде само оранжева или черна, но не и да има и двата цвята.

Dogsandcats.bg

Ако в крайна сметка имате такава мъжка котка, тя най-вероятно ще страда от генетична аномалия. За съжаление тези гальовни животни обикновено имат сериозни здравословни проблеми и кратък живот.

Откъде костенурковите котки получават името си

шарена коткаСнимка: iStock

Логично - името идва от приликата на този цвят козина с черупката на костенурката. Тези котки са шарени с преливащи се оранжево, черно кремаво, жълто, червено ... всички тези цветове можем да открием на черупката на костенурката.

Важно е да се отбележи, че костенурковата котка не е конкретна порода, а цвят на козината.

Срещата с мъжка костенурковва котка е изключително рядко явление и дори когато се случи, е възможно мъркащият приятел да не е в добро здраве и да има кратък живот. 99,6% от тези котки са женски и въпреки че това е само цвят, а не порода, те са много търсени.

шарена коткаСнимка: iStock

Вижте още:

Каква е разликата между котките цвят калико и цвят костенурка

Как се получава различния цвят на котенца от едно котило

Винаги ли трицветните котки (calico) са женски

Всички оранжеви котки ли са мъжки

Виж още