Възможен ли е туризмът с котка: няколко съвета за обучение

котка на каишка навън Снимка: iStock

М ного котки обичат да прекарват времето си на открито, или на разходка, или докато се наслаждават на времето прекарано на балкона или в двора на къщата ви. Свежият бриз и синьото небе са приятни и интересни за мъркащите животни и ако сте запален турист, може би се чудите дали е възможно да вземете пухкавия си приятел със себе си. Отговорът зависи изцяло от котката.

Някои котки не обичат да изследват непознати земи, може да не обичат да се разхождат, предпочитайки да си стоят вкъщи и да гледат птици по през прозореца. По-приключенските домашни любимци, от друга страна, може да са отворени към идеята. С няколко предпазни мерки и малко подготовка е възможно да тръгнете в гората с приключенски котки!

Опознайте своя домашен любимец

котка на каишка навънСнимка: iStock

Точно както някои котки мразят да бъдат взимани на ръце, други не се интересуват да бъдат на открито за ужасно дълго време. Първата ви стъпка е да определите дали пешеходният туризъм е дейност, която би харесала вашата котка.

Dogsandcats.bg

Котките, които не харесват непредсказуеми ситуации или се тревожат около нови хора или животни, може да не са страхотни спътници в разходките навън поради огромния брой нови стимули.

Домашните любимци, които не обичат да бъдат взимани и носени, могат да станат капризни, ако бъдат принудени да висят в раница. Други котки, които обичат да се разхождат на каишки в града, може да се чувстват добре и на по-дълги разходки в планината.

Обучете котката си

Като цяло е добра идея да обучите котката си да ходи на каишка и да се връща при вас, когато бъде извикана, преди да предприемете всякакви туристически походи. Котките трябва да бъдат вързани на каишка през цялото време, когато се разхождат, за да не избягат и да се изгубят, ако се стреснат или уплашат. Хубавото е, че обучението на котки да ходят на каишка често е относително лесно, но трябва да бъдете търпеливи и постоянни.

Дайте на котката си достатъчно време да свикне да носи каишката и осигурете лакомства и похвали, за да мотивирате мъркащия приятел. Може да излезете навън, след като котката ви се почувства удобно с каишката у дома.

котка на каишка навънСнимка: iStock

Имайте предвид, че котките могат да се измъкнат от каишките си, когато са достатъчно мотивирани или уплашени. Така че да се уверите, че вашият домашен любимец ще дойде при повикване, преди да тръгнете с него на открито, е от решаващо значение. Или просто бъдете сигурни, че котката ви няма да се измъкне (без разбира се да стягате неприятно каишката) или обучете мяукащия приятел да идва при вас, ако се уплаши, а не да тича в друга посока или да се катери по дърво.

Подготовка за поход с котка

  • Ваксинирайте и обезпаразитете своя домашен любимец

Обмислете да се свържете с вашия ветеринарен лекар, преди да тръгнете на поход. Уверете се, че всички ваксинации на вашата котка са актуални. Уведомете вашия ветеринарен лекар, че възнамерявате да ходите на туризъм с котката си, за да може да направи подходящи препоръки за ваксинация. Не забравяйте да попитате за възможностите за предотвратяване на бълхи и кърлежи. Вашият ветеринарен лекар може да даде специфични насоки, подходящи за възрастта и здравето на вашия домашен любимец. Освен това го помолете да провери микрочипа на вашия домашен любимец и се свържете с правилния регистър на микрочипове, за да се уверите, че текущата ви информация за контакт е записана.

  • Практикувайте

Котките често не харесват нови неща и ситуации, но даването на време на вашия домашен любимец да свикне с нещата може да направи огромна разлика в нивото на комфорт и сътрудничество. Дайте време на котката си да се адаптира към носенето на каишка и прекарвайте много време в „разходка“ на открито близо до дома, преди да тръгнете на разходка. Не само ще даде шанс на вашата котка да свикне с тези разходки, но също така ще ви позволи да видите как се държи котката ви по време на излет и да прецените колко време може да ходи, което е полезна информация, когато планирате маршрута си за по-дълъг преход.

Опаковайте внимателно и вземете допълнителна храна, вода и лакомства за вашата котка. Котешка раница е от съществено значение, в случай че вашият мяукащ приятел реши, че предпочита да не ходи повече. Упражнявайте се да се разхождате из района, където живеете с котката си в раницата, за да сте сигурни, че тя се чувства комфортно в нея.

  • Опаковайте най-важното

котка на каишка навънСнимка: iStock

Опаковайте комплект за първа помощ за котки, прихответе храна, вода (в това число и преносима купа) и лакоства. Поставете любимото одеяло на мяукащия приятел в раницата и вече сте готови!

  • Планирайте маршрута и съобразете времето

Бъдете готови да отложите разходката, ако метеорологичните условия не са идеални. Дъждовен ден може да не е най-добрият избор за встъпителен поход с котката ви. Бъдете сигурни, че сте избрали място или пътека, които не са толкова натоварени с други хора или кучета и маршрутът е достатъчно лек, че котката ви да може да походи с вяс, но когато се измори - да може да я носите в раницата си.

В заключение можем да кажем, че е възможно да се отиде на разходка с котка, стига тя да проявява интерес към външния свят и преходите. Научете я да ходи на каишка, направете упражнения близо до дома ви и се пригответе внимателно за първия преход! Ако котката ви е авантюристично настроена със сигурност ще бъде доволна от смяната на обстановката!

Вижте още:

6 чудесни дейности за котки на плажа

6 забавни летни дейности, които да правите с котката си

Как да поставим каишка на котка

Виж още