Възможно ли е да кастрираме/стерилизираме котка твърде рано

котка при ветеринарен лекар Снимка: iStock

К отките обикновено достигат полова зрялост и могат да започнат да се възпроизвеждат най общо на около 4-месечна възраст. За да предотвратите случайна бременност, препоръчваме ви да кастрирате котката си около тази възраст. Дали кастрацията преди тази възраст е възможна - това може да каже вашият ветеринарен лекар.

Ранната кастрация е често срещана процедура

Много приюти за животни ще кастрират котенцата максимално рано, за да избегнат бременност на котките и още по-голям брой котенца, за които да се грижат и да търсят домове.

котка при ветеринарен лекарСнимка: iStock

Една от причините, поради които операцията не се извършва по-рано от 6-8 седмична възраст, често не е толкова поради риск от усложнение, колкото да се гарантира, че мъркащият приятел е преминал целия ваксинационен курс и неговото здраве няма да е застрашено във ветеринарната клиника, която е пълна с болни животни.

Dogsandcats.bg

Друг проблем при кастрирането на котките преди 6-седмична възраст е как техните малки тела ще се справят с анестезията и факторите, свързани с операцията. Въпреки че съвременните анестетици са безопасни за котенца, съществуват рискове.

Митове около ранната кастрация

Има много погрешни схващания относно кастрирането на котка твърде рано и на много хора е казано, че за котките е хубаво да родят преди да се кастрират. Това е мит, който отдавна е оборен от ветеринарните лекари. Всъщност обратното - това само увеличава шансовете за случайна бременност и допринася за котешката свръхпопулация.

Кастрирането на котките може да се прави в различна възраст

котка при ветеринарен лекарСнимка: iStock

Въпреки че е сравнително безопасно да кастрирате вашето коте от 8-седмична възраст, не винаги е необходимо и повечето ветеринари насърчават домашните котки да бъдат кастрирани между 4-5 месеца.

Приютите за животни обикновено кастрират котенцата си рано, така че да са подходящи за осиновяване, докато са още малки, тъй като повечето хора предпочитат да осиновяват котенца пред по-възрастни котки. Някои хора предпочитат да го направят възможно най-рано, защото различните котки достигат полова зрялост на различна възраст и не желаят риска котето им да забременее.

Повечето мяукащи животни обаче достигат този етап на възраст около 4 месеца, така че докато ги кастрирате около тази възраст, е малко вероятно да забременеят. Някои ветеринари са по-добри за изчакване до тази възраст, тъй като повечето котенца получават последната си ваксинация на около 16 седмици, като стават напълно ваксинирани.

Окончателното решение се взема между вас и вашия ветеринарен лекар. Вашият ветеринарен лекар ще използва своята професионална преценка въз основа на здравето и породата на вашето коте, както и на знанията си, за да определи най-доброто време за вашето коте да се подложи на процедурата.

Има ли други ползи от кастрирането на котка?

Освен че увеличава броя на нежеланите котенца в целия свят, кастрацията на вашата котка вероятно ще удължи живота ѝ, защото:

котка при ветеринарен лекарСнимка: iStock

  • Предотвратява някои видове рак и заболявания

Кастрацията и стерилизацията могат да намалят риска от рак на тестисите. Освен това намалява възможността от инфекции на простатата и матката. Тези заболявания могат да бъдат животозастрашаващи за вашата котка.

  • Може да помогне за премахване на лошото поведение

Мъжките котки маркират с урина в дома ви, което е изключително неприятно. Те изпитват желание да направят това заради хормоните си. Разгонените женски котки също могат да бъдат проблемни, тъй като стават много гласовити. Те вият, за да привлекат вниманието на партньора си, а някои от тях са също сподобни да маркират територия с урина.

  • Предотвратяване на злополуки

Некастрираните женски и мъжки котки са склонни да се скитат в опит да намерят партньор. Това може да ги накара да се изгубят и да ги изложи на риск от опасност. Вашата домашна котка може да не знае как да се ориентира в света извън дома си и може да бъде блъсната от кола, нападната от куче, наранена при падане и т.н.

Некастрираните мъжки също са склонни да се бият с други на територията си, което ги излага на риск от сериозни наранявания и инфекции. Въпреки че кастрирането на вашата котка може да не премахне тези желания, то ще ги намали.

котка при ветеринарен лекарСнимка: iStock

Макар че има няколко риска около операцията, кастрирането на вашето коте по-рано не е вредно за него. Вместо това, процедурата може да предпази вашата котка от склонност към прекомерно вокализиране, болести, ракови заболявания, опасности и проблемно поведение. Има много погрешни схващания относно ранната кастрация и въпреки че са необходими повече изследвания, досега има малко доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Вижте още:

Кога е „сезонът на котенцата“

Котките имат ли менструация?

Коя е подходящата възраст за кастриране на котка

Виж още