Възможно ли е да обучим котка като куче

обучение на котка Снимка: iStock

А ко сте любител на кучета или сте отглаждали преди, но смятате да разнообразите с котка - може би ще имате желание да я дресирате като куче. Трябва да знаете, че мяукащите животни са способни да учат, но по доста по-труден начин от кучетата. Котките са мили същества (през повечето време) и харесват човешката компания, но те не са готови да ви помагат или изпълняват команди както би направило едно куче.

И все пак, гальовните приятели са способни на обучение на някои лесни трикове, просто трябва да разберете какво я мотивира евентуално ваши команди. Ще ви дадем няколко съвета как да ходходите при дресиране на мъркащ приятел, но помнете - по никакъв начин не очаквайте процесът да е лесен и резултатът да е котка с кучешко поведение.

1. Намерете мотиваторите на вашата котка

Както споменахме - опитайте се да определите какво прави вашата котка най-щастлива - лакомства, храна или играчки. Всяко от тези неща може да ви помогне да обучите мяукащия домашен любимец на някоя команда. Обикновено лакомствата работят най-добре.

обучение на коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Поддържайте сесиите за обучение кратки

Котките нямат не се съсредоточават дълго време в едно нещо, освен ако не е някоя играчка или ваша вещ, която е провокирала интереса им. Особено котенцата могат да останат фокусирани само за около пет до десет минути, преди да започнат да се разсейват от нещо друго. Така че, поддържайте тренировките кратки, за да не отегчите гальовния си приятел.

3. Завършете обучителните сесии с похвала

Винаги когато приключите сесия на обучение дори и да е продължила няколко секунди - не пропускайте да похвалите гальовния приятел. Това ще му помогне да свърже дресирането си с положителни емоции. Разбира се - какво по-хубаво от вкусно и заслужено лакомство?

4. Бъдете последователни

Колкото по-често обучавате котката си, толкова по-лесно ще усвои уменията, на които се опитвате да я научите. Провеждането на кратки, чести сесии ще има по-голямо въздействие, отколкото сългото обучение, което се случва веднъж на две седмици.

Опитайте обучение с кликер

В зоомагазините бихте могли да откриете един уред (често използван за кучета), който щрака. Наподобява звук на химикалка, която натискате. Установено е, че този звук работи при кучета и често при котки при обучение за изпълняване на команди.

Когато щракнете с кликера и след това дадете на котката си лакомство, котката ви се научава да свързва този звук с лакомство. Затова трябва да бъдете разумни с щракванията си, тъй като винаги трябва да последвате щракването с лакомство.

Няколко забавни трика, на които можете да научите котката си:

обучение на коткаСнимка: iStock

  • Сядане - да научите котката си да сяда е сравнително лесно и трябва да бъде един от първите трикове, които опитвате. Това и начин, по който да разберете дали мъркащия приятел се мотивира от наградите си. Започнете, като поставите лакомството в юмрука си. Оставете котката да подуши юмрука ви, след което преместете юмрука нагоре над муцуната, точно над главата ѝ. Очите на вашата котка трябва да следват лакомството и те естествено ще седнат, за да погледнат нагоре. Кликнете и възнаградете.
  • Дай лапа - започнете, като вземете лапата на котката си в ръката си, след като тя седне. Завъртете ръката си така, че лапата на мъркащият спътник да седи в дланта ви. Задръжте тази позиция за момент, кажете „лапа“ и след това възнаградете котката си.

Обучението на вашето коте може да бъде забавен начин да се свържете с него. Има различни трикове, на които можете да го научите, но за целта ви трябва постоянство, търпение и лакомства. Експериментирайте с различни мотиватори, за да разберете какво прави котката ви най-развълнувана и склонна да бъде послушна.

И все пак - не забравяйте, че котките не са кучета. Колкото и смешно да звучи това, трябва да сме наясно, че не можем да очакваме от гальовните животни да изпълняват каквото им кажем, защото това не е в тяхната природа.

Вижте още:

Как да изградим връзка с ново коте чрез обучение и игри

Как да накараме котката си да дойде, когато я викаме

Как да използваме кликер, за да обучим котка

Виж още