Възможно ли е мъжка котка да се чифтоса с женска, която не е разгонена

две котки Снимка: iStock

К ато родители на котки знаем, че женските котки се чифтосват, когато са разгонени, но какво да кажем за мъжките представители? Те не се разгоняват като женските, така че кога се чифтосват? И възможно ли е това да се случи с гальовен приятел, който не е разгонен?

Чифтосването при котките извън разгонване

Мъжките котки достигат полова зрялост на възраст между 4 и 6 месеца, което означава, че ако се чифтосат с разгонена женска, може да настъпи бременност. И тъй като повечето женски котки са бременни от март до май, това показва, че пролетта е най-вероятното време за настъпване на сезона на чифтосване.

Въпреки това котките всъщност могат да се чифтосват целогодишно, ако искат (женските се разгонват на всеки 2–3 седмици). Така че мъжките наистина могат да се доближат до женски котки дори и да не се разгонени.

Любопитното обаче е, че шансовете мъжки котарак да се чифтоса с женска котка, която не е разгонена са малки, тъй като женската няма да позволи на мъжкия да се доближи до нея, ако не се интересува, а извън разгонването женската това е малко вероятно. Така че технически мъжка котка може да се интересува от чифтосване с женска, ако не е разгонена, но шансовете това чифтосване да се случи са практически несъществуващи.

Dogsandcats.bg

две коткиСнимка: iStock

Как да разбера кога котките ми са достигнали полова зрялост

Ако имате котки, ще забележите няколко признака, когато са готови за чифтосване, независимо дали са женски или мъжки. Въпреки че мъжките представители не се разгонват както женските, те все пак ще показват поведение, което показва, че са готови да се чифтосват с най-близката разгонена женска.

При разгонени женски котки ще забележите, че вашият домашен любимец прави някои или всички от следните неща:

 • По-привързан е от обикновено
 • Ближе се прекомерно (особено в областта на гениталиите)
 • Повдига задницата и опашката си
 • Повече вокализация, отколкото е типично
 • Липса на апетит
 • Опит за бягство от дома, за да търси мъжка котка

И ако имате мъжка котка, която е готова за чифтосване, можете също да видите промени в поведението, включително:

 • Агресия поради по-висок тестостерон
 • Борба с други котки в квартала или у дома
 • Маркиране на урина
 • Обикаляне из дома
 • Виене по всяко време
 • Опит за бягство, за да търси женска

Ако виждате някой от тези признаци от една или повече от вашите котки, трябва да ги наблюдавате внимателно, за да избегнете нежелана бременност!

Значението на стерилизацията и кастрацията

две коткиСнимка: iStock

Стерилизирането или кастрирането на вашия домашен любимец е, разбира се, най-добрият начин да предотвратите нежелана бременност и да избегнете купища котенца в ръцете си. Но това не е единствената причина да извършите процедурата. Стерилизирането и кастрирането не само предпазва вашите котки от забременяване или оплождане на други, но има и няколко важни предимства.

Едно от тях е удължаването на живота на вашата котка. Едно проучване установява, че кастрираните котки живеят до 62% по-дълго от некастрираните си събратя, докато стерилизираните котки живеят до 39% по-дълго. Това е много време, добавено към продължителността на живота на вашия домашен любимец!

Стерилизирането или кастрирането на вашата котка също може да я предпази от поведение, което е разрушително. Видовете негативни поведения, които могат да бъдат намалени или отхвърлени с кастрация и кастрация, включват виене, маркиране с урина из дома и агресивност.

Освен това има ползи за здравето от стерилизацията и кастрацията, тъй като коригирането на вашия домашен любимец може да намали риска от определени заболявания (и в някои случаи да ги предотврати напълно). При женските стерилизацията може да елиминира инфекции на матката, както и тумори на гърдата. А при мъжките кастрирането намалява риска от рак на тестисите и елиминира здравословните проблеми, свързани с простатата.

Вижте още:

Женските котки също могат да маркират

Трябва ли да кастрирам котката си

Защо женската ми стерилизирана котка показва признаци на разгонване

Виж още