Защо котката ми ближе сапун

котка в баня Снимка: iStock

М яукащите домашни любимци без съмнение са доста забавна компания за споделяне на дома и имат почти безкраен набор от забавни странности - събаряне на предмети от плотовете, бясно тичане от единя край на жилището ни до другия, подремване в мивката на банята или... дори отхапване от парче сапун!

Някои от тези поведения могат да бъдат приписани на скука или предпочитания, докато други, като яденето на сапун, могат да бъдат знак за по-сериозен проблем. Ако сте забелязали котката ви да облизва или яде сапун или други неядливи предмети в дома, със сигурност не сте единствени и гальовният приятел може да се опитва да ви каже нещо за собствените си здравословни нужди, независимо дали са физически или психологически.

Възможни причини защо котките ядат или ближат предмети

Тъй като не можем точно да попитаме домашния любимец защо ближе или дъвче парчето сапун, което държите в банята, трудно е да сме сигурни защо това се случва. Съществуват обаче няколко общи теории защо котката може да оближе или похапе нещо, което определено не е предназначено за ядене.

котка в баняСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Възможна причина би могла да бъде материалите, които съставляват всеки от предметите, към които котката има интерес да ближе, а именно странични животински продукти. Някои търговски сапуни се правят с животинска мазнина, която някои смятат, че може да примамва котките благодарение на слабата си, но все още откриваема (за тях) миризма.

Друга вероятна причина за яденето или близането на сапун е медицинско състояние, известно като пика, което може да засегне котки, кучета и други животни. Разстройството пика се признава като склонност да се ядат негодни за консумация продукти, които, за разлика от храната, не съдържат реална хранителна стойност. За котки това може да обхваща различни предмети - сапун, пластмаса, котешка постелка за тоалетна, одеяла, дрехи и други.

Как да спрем котката да ближе сапуна

Въпреки че може да изглежда, че кражбата на близане или малка хапка от парче сапун не е повод за безпокойство, намаляването на достъпа на вашата котка до сапун или предметът, който е избрала да си „хапва“, може да елиминира възможните здравословни проблеми в бъдеще. Котките, които ядат негодни за консумация предмети, могат да изпитат чревни блокажи, ако хапят по-големи предмети, като връзки за обувки или чанти за хранителни стоки, което изисква медицинска намеса.

За да избегнете подобни проблеми, най-добре е да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, за да прегледа домашния любимец и да ви препоръча ход на лечение. Междувременно дръжте всичко, което котката ви продължава да се опитва да оближе или яде на места, които са недостъпни за нея. Ако мяукащият приятел ближе сапуна ви - помислете за затворена сапунерка или течен сапун, който е прибран в диспенсър и съответно - недостъпен за котката.

котка в баняСнимка: iStock

Освен това скуката или стресът могат да накарат някои мъркащи животни да изпробват нови неща, така че опитайте се да осигурите на котката си малко време за игра, за да може тя да изработи натрупаната енергия.

Някои котки могат да ядат, за да се самоуспокоят, което често се предизвиква от стрес. Идентифицирането на източника на стреса или безпокойството на котката и намаляването на тези фактори ще бъде най-добрият залог за елиминиране на пика поведението, така че дръжте под око вашия котешки приятел и отбелязвайте кога яде странни продукти и какво се случва, по време или точно преди да започне да го прави. Скорошни премествания, нови попълнения в дома (независимо дали са с два или четири крака) и силни шумове са често срещани външни причини за стрес при котките.

Вижте още:

Защо котката ми ближе драскалката си

Как да спрем котката да ближе нашите дрехи и платове

Поведението на пика при котките

Виж още