Защо котката ми драска телевизора

котка и телевизор Снимка: iStock

П редвид че мъркащият приятел има на разположение прекрасен диван, който да драска или пък множество малки предмети, които да бута, скучният и огромен телевизор рядко би следвало да представлява интерес за него. Макар че телевизорите обикновено не са от предметите, които котките повреждат, може да се случи.

Има много причини, поради които гальовният ви спътник да е привлечен от вашия телевизор. Да не говорим, че всяка котка е много различна и има своята индивидуалност и предпочитания. Тъй като обаче не можем да попитаме нашите котки защо драскат по телевизора, не ни остава друго освен да разсъждаваме.

Каквато и да е причината гальовният приятел да драска телевизора ви - защото е лъскав и интересен - има начини, по които може да предотвратите това поведение!

1. Осигурете подходящи стълбове за надраскване

котка и телевизорСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Драскането е необходимост на котките. Затова трябва да осигурите на котката си подходящо място за тази дейност, ако искате тя да спре да драска по вашите предмети. За щастие има много налични търговски опции. Вероятно ще ви трябват няколко стълба за надраскване, ако имате по-голям дом. За предпочитане е те да бъдат с различна форма и изработени от различни материали. В крайна сметка разнообразието е подправката на живота.

Въпреки че много стълбове за драскане изглеждат еднакви в очите ни, нашата котка може да ги възприема като много различни. Различните материали и форми ще се чувстват различно под лапите на нашата котка. Някои котки предпочитат дърво, докато други предпочитат килим. Сизалът е често срещан материал за драскане, тъй като е много обичан от много котки. Ако не знаете какво харесва вашата котка, може да искате да предоставите няколко опции.

Височината на стълба за надраскване също има значение. Вероятно ще ви е необходим по-висок стълб за драскане, ако котката ви е по-голяма. Също така той трябва да е достатъчно висок, за да позволи на котката ви да се изправи и да разтегне гърба си, докато се чеше. Ако е твърде къс, котката ви може да не го използва.

котка и телевизорСнимка: iStock

Лесно е да се сдобиете с различни стълбове, но е трудно да накарате мъркащия приятел да ги използва. Въоръжете се с търпение, лакомства и похвали, когато котката ви прояви интерес към стълба, за да може да възпитате в нея това поведение. Добавянето на коча билка може да насърчи интереса, ако котката ви изглежда незаинтересована в началото.

Ако вашата котка драска телевизора, препоръчваме да поставите стълб за драскане близо до телевизора. Всеки път, когато вашата котка драска телевизора, можете да я пренасочите към стълба.

2. Уверете се, че нуждите на котката са удовлетворени

Ще трябва да се уверите, че основните нужди на вашата котка са задоволени. Няма много нужди, които мяукащия приятел може да се опитва да изпълни, като драска по телевизора. Въпреки това, отегчените котки и тези, на които им липсва внимание, може да са по-склонни да атакуват телевизионния екран. Следователно най-лесният начин да се предотврати това поведение е да се гарантира, че тези нужди са удовлетворени.

Някои котки се нуждаят от повече упражнения от други. За тези мяукащи животни може да се наложи да инвестирате в качествени играчки и много време за игра, за да сте сигурни, че получават достатъчно упражнения. По същия начин по-младите котки обикновено се нуждаят от повече упражнения от другите. Планирайте да играете домашния си любимец по-често, за да сте сигурни, че той не скучае.

3. Контролирайте околната среда

Ако котката ви все още драска по телевизора, препоръчваме ви да контролирате средата. Направете повърхността пред телевизора непривлекателна. Например, много котки не обичат фолио. Затова можете временно да покриете повърхността пред телевизора с калаено фолио, за да ограничите достъпа на вашата котка до екрана.

котка и телевизорСнимка: iStock

Има няколко други начина, по които можете да постигнете това. Понякога може да успеете да преместите телевизора на друго място, където котката няма достъп до него или да не пускате мяукащия приятел в стаята, където го помещавате, когато вас ви няма.

4. Подкъсете ноктите на вашата котка

Ако котката ви толкова харесва телевизора - подкъсете ноктите ѝ, така че да не може да му навреди. Имайте предвид, че ноктите на котката растат доста бързо, така че подрязването трябва да се случва на около всеки две седмици.

Не е много обичайно котките да драскат екрана на телевизора. Въпреки това има няколко потенциални причини, поради които котката ви може да реши, че това действие е забавно занимание. Ако обърнете внимание на котката си, докато драска по телевизора, тя може да е още по-склонна да го прави.

Най-лесният начин да предотвратите тази дейност е да контролирате околната среда и да гарантирате, че нуждите на вашата котка са задоволени. Разбира се, също така е важно да осигурите на котката си стълбове за драскане и други места, където може да точи ноктите си. Не забравяйте, че драскането е необходимост за котките, следователно трябва да осигурите необходимите места, на които това да се случва.

Вижте още:

Как да спра котката ми да драска килима

Как да се справим с буйно коте у дома

Как да спасим мебелите си от котешките нокти

Виж още