10 неща, които собствениците на котка не бива да забравят

котка и собственик у дома Снимка:

Ч есто се разочароваме от поведението на нашите мяукащи приятели като забравяме, че тези същества не са хора и е съвсем нормално да се държат по определен начин, който за нас може да е странен и дори неприятен.

В името на спокойното съжителство с котка, изпълнено с повече забавления, отколкото с проблеми, ви напомняме за няколко много важни неща, които собствениците на мяукащи животни са склонни да забравят.

1. Котките са социални създания

Погрешно е схващането, че котките са самотници, които не обичат да живеят с други същества - било то други котки, кучета или хора. Мяукащите животни всъщност са социални създания, просто тяхната концепция за общуване се различава от нашата.

Докато хората показваме любов и привързаност с прегръдки, мяукащите приятели могат да демонстрират привързаност като ни правят компания в същата стая, например.

Dogsandcats.bg

Това е също толкова силно колкото прегръщането при хората, просто котките изразяват любовта към нас от малко по-голямо разстояние.

2. Създайте положителни емоции свързани с котешката тоалетна

Обърнете внимание от какво се нуждае вашата котка, когато става въпрос за тоалетната. Фокусът не бива да е какво е удобно за вас, а кое е комфортно за гальовния домашен любимец. Видът на тоалетната, пясъкът, местоположението и честотата на почистване са ключови фактори за изграждане на позитивна настройка за мяукащия спътник.

Вижте още: Колко често трябва да сменям пясъка на котешката тоалетна

3. Драскането е нормално

котка драскаСнимка: iStock

Котките имат естествена нужда да драскат и това всъщност е много полезно поведение физически и емоционално. Много нови родители на котки приемат, че поведението е проблемно, но това не е съвсем така. Разбира се никой собственик на котка не иска да се сбогува с дивана си, но е важно да разберем, че гальовните животни имат нужда да точат ноктите си и не можем да ги спрем. Това което следва да направим е да им осигурим необходимото пространство да го правят.

4. Котките имат нужда от забавление у дома

Много проблеми с поведението могат да бъдат избегнати, ако увеличите възможностите за забавление в дома. Котките имат невероятни сетива, естествени ловци са и процъфтяват от стимулация в заобикалящата ги среда. Обогатяването на околната среда включва различни игри - котешко дърво, тунели, пъзели за храна, топчета, мишки, интерактивни играчки, драскалки, кутии… възможностите са много. Котка, която спи по цял ден, търкаля се от дивана, за да се плъзне в кухнята за храна и след това се връща обратно до дивана, не е здрава котка.

5. Всяко поведение служи за цел

Независимо дали одобрявате определено поведение или не, всичко, което вашата котка прави, изпълнява определена функция, макар и за нас, хората да изглежда необяснимо. Котките не се държат умишлено лошо от злоба, гняв или глупост. Мяукащият спътник не седи през нощта, мислейки как може да ви дразни. Ако не ви харесва някакво поведение, разберете причината, поради която котката чувства нужда да го направи и след това предложете по-добър вариант. Това е позитивен начин да се справите с поведенческия проблем, който ви създава неприятности.

6. Бъдете последователни

Не изпращайте смесени съобщения за това какво е позволено във вашия дом и какво не. Особено ако сте голямо семейство с деца - бъдете сигурни, че всички подхождат еднакво и спазвате определени правила. Често срещана грешка при обучението е, че родителите на домашни любимци не са последователни, така че котките никога не разбират напълно какво е позволено и кое не.

котка у домаСнимка: iStock

7. Не пропускайте ветеринарните грижи

Всички котки, независимо дали са спасени от улицата или са закупени от развъдник, се нуждаят от редовни ветеринарни грижи. Не приемайте, че проблемът е поведенчески, без първо да сте проверили дали гальовният домашен любимец е в добро здраве. Много проблеми с поведението всъщност са резултат от болка или дискомфорт на мъркащия приятел.

8. Обърнете внимание на това, което вашата котка комуникира

Бъдете наясно с езика на тялото на вашата котка и уважавайте нейното лично пространство. Има сигнали, които котката ви дава, когато не иска да бъде притеснявана и ако ги разчитате правилно, ще увеличите нейното доверие спрямо вас.

9. Не позволявайте на котката си да напълнее

Няколко излишни килограма на котка са еквивалентни на много повече, ако правим сравнение с хора. Котките са малки и дори и 2-3 килограма, които хората дори не забелязваме на тях могат да им тежат и да им попречат да играят пълноценно.

Ако не сте сигурни дали разпределяте правилно порциите на гальовния приятел - поговорете с ветеринарния лекар, който ще ви помогне да определите правилното количество храна за гальовния спътник. Имайте предвид, че инструкциите върху етикетите на храните за домашни любимци са общи насоки, така че трябва да вземете предвид конкретното състояние на вашата котка. Затлъстяването при котките може да доведе до артрит, сърдечни проблеми и диабет, наред с други медицински проблеми.

10. Играйте с котката си

котка у домаСнимка: iStock

Играйте с котката си всеки ден. Котките са ловци, така че са родени да се движат. Независимо дали котката ви е атлетична и с най-голямо удоволствие търчи из жилището ви или пък е улегнала, спокойна възрастна котка - трябва да отделяте време за игра. Направете игровата сесия, така че да отговаря на физическите ограничения и способности на вашата котка. Интерактивното време за игра е добро както за вас, така и за домашния любимец. Може да помогне за укрепване на връзката, да облекчи страха, да помогне на котето да развие положителна връзка с вас и неговата среда и е просто забавно!

Вижте още:

5 причини да живеем с котка

Каква котка да си взема

Колко време трябва да отделям на котката ми за игра

Виж още