Защо котката ми ме гледа, докато се къпя?

котка в баня Снимка: iStock

В секи, който живее с котка знае, че котките са странни животни и рядко можем да намерим обяснение на тяхното действие. По една или друга причина мяукащите животни проявяват много поведения, които не са съвсем логични за нас, което обаче не означава, че тези поведения не са напълно нормални за нашите котки.

Например, някои котки са обичат да стояв в банята, докато стопаните им се къпят. За нашите котки това поведение вероятно изобщо не е необичайно. За нас обаче то е може да е доста странно.

В тази статия ще разгледаме причините, поради които вашата котка може да обича да ви гледа под душа. Едва ли мъркащият домашен любимец разбира какво точно правите и, че нямате дрехи, така че едва ли има от какво да се притеснявате, но все пак това любопитно поведение може да има своето обяснение. В тази статия разглеждаме няколко често срещани причини без да претендираме за изчерпателност, защото поведението на котките е трудно предвидимо.

1. Котката ви иска да бъде при вас

котка в баняСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Мяукащите животни не обичат водата. Те обаче харесват вас. Затова, ако искат да се гушкат с вас, но вие сте под душа - те не искат да се мокрят! Следващото най-добро нещо в съзнанието на вашата котка може да бъде просто да ви гледа, докато сте под душа. Те може да чакат да излезете и да им обърнете внимание, а може и да се отегчат преди това и просто да си тръгнат.

Така или иначе, подобно поведение е съвсем нормално и е просто знак, че котката ви наистина ви обича.

2. Любопитство

Гальовните животни са много любопитни същества. Те са склонни да се взират във всичко, ако ще и само за да разберат какво е то. Когато чуят странните шумове в банята, те може просто да се интересуват от това, което правите. Разбира се, повечето котки не обичат водата, така че вероятно няма да искат да влязат в нея. Това обаче не винаги е така, защото понякога любопитството им е по-силно от страха им от водата.

3. Защото им харесва водата

Повечето котки не обичат водата, но има някои гальовни представители (дори конкретни породи), които всъщност проявяват интерес към нея. Тези котки може би все още не искат да влязат с вас под душа, но все пак може да харесват водата в банята. Не е странно тези котки да харесват водата и просто да я гледат, защото им се струва интересна.

котка в баняСнимка: iStock

4. Котките обичат течаща вода

Много котки предпочитат да пият от течаща вода. Отчасти това е инстинктивно - в дивата природа течащата вода е по-чиста от другата, така че е съвсем логично котката ви да бъде привлечена от нея. Въпреки това някои котки и днес имат този инстинкт, въпреки факта, че ние поддържаме водата им чиста.

Тези мъркащи животни могат автоматично да бъдат привлечени от течащата вода, когато я чуят. Някои от тях дори могат да се опитат да я пият - по време на или след душ.

За тези котки може да помислите дали да не им купите фонтан за котки, от който да могат да пият, особено ако са особено обсебени от течащата вода.

5. Вие сте в тяхното скривалище

Котките са потайни същества. В дивата природа те прекарват по-голямата част от деня си в криене. Въпреки че мъркащите приятели са склонни да се крият по-малко в домовете ни, не е странно, че все още търсят тихи места, които не са често посещавани.

Банята е често предпочитано място за криене от котките. Тези помещения обикновено са тъмни и хората не прекарват много време в тях. Затова котката ви спокойно може да предположи, че те ще бъдат отворени през по-голямата част от времето. Не е странно да откриете котки, които дремят под душа или в мивката, особено ако се опитват да се охладят.

6. Това е рутина

Може би когато котката ви е била малка, тя ви е следвала из къщата за внимание и общуване. Възможно е да не са искали да бъдат сами, когато са дошли в дома ви за първи път, например. В някои случаи може дори да са ви следвали в банята, докато сте се къпали.

котка в баняСнимка: iStock

С течение на времето това може да се е превърнало в рутина, дори когато котката ви е станала по-независима. Мъркащите животни са създания на навика, така че ако вашата котка ви следва в банята през първите няколко дни, вероятно ще продължи да го прави завинаги.

Когато живеете с котка трябва да сте наясно, че личното ви пространство ще стане малко ограничено. Котките, които са привързани към своите стопани ги следват навсякъде и, ако си мислете, че ще може да си вземете душ без да сте наблюдавани - жестоко се лъжете. Шегата настрана, ако нямате проблем с това котката да ви прави компания в банята, може спокойно да я оставите да бъде с вас, настанила се удобно на килимчето. В случай че се притеснявате - просто затваряйте вратата си и не пускайте котката. Макар и да се противи с времето ще свикне, че вие влизате в това помещение само за кратко.

Вижте още:

Защо котките сякаш ни обичат най-много сутрин

5 признака, че котката иска да си играе с вас

7 причини, защо котката изведнъж не се „отлепва“ от вас

Виж още