Защо котката ми ме преследва - кога е нормално и кога е тревожно

котка играе Снимка: iStock

К отките дебнат плячката си, дебнат играчките си, храната си и всякакви предмети, които им се изпречат на пътя. Въпреки това, нещото, което тревожи много собственици на котки, е когато котките им решат да преследват самите тях.

Вероятно сте запознати с поведението на котка, която дебне и се нахвърля. Тези гальовни приятели бавно пълзят по коридора, след което се нахвърлят, когато плячката им е притисната в ъгъла. Това е очарователно и понякога смешно, докато тази плячка не сте вие.

Защо котката ви решава внезапно, че ще ви преследва? Дали иска да си играе с вас или това поведение е повод за притеснение?

Нормално ли е котката ми да ме преследва?

котка играеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Вашият гальовен приятел дебне обикновено защото иска да си играе. Ако отговорите на играта му, може да бъде забавно и за двама ви. Ако не харесвате котката ви да ви дебне и скача пред вас, когато минавате покрай нея, игнорирайте я и тя би трябвало сама да спре това поведение.

Защо котките дебнат?

Има доста причини, поради които котките дебнат, включително, че когато живеят в дивата природа, това е начинът, по който хващат плячката си. Това че гальовният приятел у дома получава храната си всеки ден и няма мотивация да гони плячка, по никакъв начин не означама, че няма да го прави. Тъй като мъркащите приятели са естествени ловци те все ще намерят нещо, което си заслужава да дебнат и понякога това е собственикът.

Една възможна причина котката ви да ви преследва е, че иска да си играе. Дебненето и играта на лов са забавни за мяукащия приятел, така че той вероятно смята, че ще бъде забавно и за вас. Например, ако намерите котката си да се крие под дивана и тя се нахвърли върху вас, когато минавате покрай нея, тя ви „кани“ да играете с нея.

котка играеСнимка: iStock

Котката може също леко да ви ухапе или да ви драска, но не достатъчно, за да ви нарани. Въпреки това, може да се случи гальовният приятел да играе по-агресивно с вас, което може да е силно болезнено. Някои мъркащи животни играят доста грубо и забиват ноктите в стопаните си, хапят или ритат силно. Не е задължително това да означава, че котката ви иска да ви нарани, но трябва да я отучите от това поведение, тъй като в бъдеще може да стане още по-болезнено за вас.

  • Котката е развълнувана или тревожна

Котките често дебнат и се нахвърлят, когато са тревожни или развълнувани за нещо. Ако наскоро сте се преместили в нов дом или сте осиновили нов домашен любимец, котката ви може да е стресирана и да започне агресивно да дебне и да се нахвърля.

  • Котката скучае

Мъркащите животни се отегчават, също какато хората. Ако котката ви не получава необходимата физическа и психическа стимулация, тя може да се отегчи и да започне да ви преследва, за да се забавлява. Уверете се, че мъркащият приятел е щастлив и получава много физически и умствени упражнения, за да намали дебненето.

Какво можете да направите, за да ограничите това поведение?

котка играеСнимка: iStock

Дори когато котка ви преследва от разочарование или скука, има много малък шанс котката да ви нарани. Въпреки това, ако поведението на вашата котка като дебнене и нахвърляне е стигнало дотам, че не можете дори да влезете в собствената си стая без известно боричкане е проблем.

Важно е да запомните, че дори и атаката на котката да е агресивна, никога не трябва да я наказвате, тъй като това само ще влоши поведението. Може да опитате да пренасочите вниманието на котката си с играчка или игра, когато забележите дебнене, и можете да започнете рутинни сесии за игра, за да предотвратите скуката и агресивното поведение.

Въпреки това, ако поведението продължи или се влоши, най-добре е да си уговорите среща с вашия ветеринарен лекар за препоръки.

Котките са любопитни, игриви същества, чийто инстинкт е да дебнат и да се нахвърлят върху плячката си.

Само защото вашата котка ви преследва, не означава, че котката ви гледа на вас като на храна. Котките дебнат по различни причини, независимо дали са от скука, чувство на неудовлетвореност или искат да играят с родителите си домашни любимци. Можете да насърчите вашия домашен любимец да спре поведението, като участвате в забавни игри по-често, но ако дебненето продължава, свържете се с вашия ветеринарен лекар за помощ.

Вижте още:

Агресията при котките

7 признака, че котката ви скучае

Защо котките движат бързо дупетата си преди да скочат

Виж още